MR-scanning er en meget nøjagtig billeddiagnostisk undersøgelse. Mange lidelser kan undersøges og diagnosticeres ved hjælp af MR-scanning. MR-scanning er speciel velegnet til at diagnosticere sygdomme i ryggen, skader i bevægeapparatet (arme og ben), kan også bruges ved mistanke om sygdomme i indre organer og forandringer i sammensætningen af kroppens væv.

 

Hvad er en MR-scanning?

MR-scanning har været anvendt til diagnostik i Danmark i mere end 40 år. I MR-scannerens teknik anvender man et magnetfelt og radiobølger. Derfor er det helt ufarligt og uden bivirkninger at blive MR-scannet.

CPH Billeddiagnostisk Center tilbyder MR-scanning af

  • Hjerne
  • Rygsøjle
  • Alle led
  • Bløddele
  • Galdeveje

Hele kroppen kan scannes, dog kun en kropsdel ad gangen.

Kan alle få udført en MR-scanning?

De fleste mennesker kan undersøges i en MR-scanner, men der er enkelte undtagelser:

  • Hvis du lider af klaustrofobi (er bange for små lukkede rum). Du kan ved behov få noget beroligende medicin til at afhjælpe
  • Hvis du ikke kan ligge stille på et fladt leje i max 30 min.
  • Hvis du har pacemaker, cochlea implantat eller andre magnetiske metalgenstande indopereret, herunder tandimplantater
  • Metalfremmedlegemer i øjet
  • Hvis du er for stor til at være i scanneren

Klaustrofobi

Hvis du lider af klaustrofobi eller angst for små rum, er det en god ide at tage lidt beroligende medicin inden undersøgelsen. Beroligende medicin kan fås hos den henvisende læge. Det er altid en god ide at tale med lægen om det og følge lægens anvisninger.

Graviditet

Du kan få udført en MR-scanning, selv om du er gravid.

Henvisning til MR-scanning

Hvis du skal have fortaget en MR-scanning på vores billeddiagnostiske center, skal der foreligge en henvisning fra din egen læge eller en speciallæge.

Lægerne på CPH Privathospital henviser direkte, hvis det vurderes, at der er behov for en MR-scanning.

 

Forberedelse

Tøj og lignende

Da scanneren er en stor magnet, kan man ikke have tøj med lynlåse og metalknapper på ved undersøgelsen. Kom derfor i joggingtøj eller andet tøj uden lynlås og metalknapper. Desuden må du ikke have smykker, ure, piercinger og bøjle-bh på under undersøgelsen. Undgå at have mobiltelefon, magnetkort (betalingskort), nøgler, lightere, pung eller andet af metal i lommen. Hvis du bærer overvågningsudstyr eller har akupunkturnåle på kroppen, skal dette også fjernes inden undersøgelsen.

Vi anbefaler, at man ikke medbringer smykker og andre værdigenstande.

Spise og drikke

Du må spise og drikke som vanligt, medmindre andet er oplyst i indkaldelsesbrevet.

Medicin

Du kan tage din sædvanlig medicin. Dagligt medicinforbrug har ingen betydning for en MR-scanning.

Selve undersøgelsen

En MR-scanning tager fra 20 til 60 minutter, alt efter hvor meget af kroppen, der skal scannes.

Det er ingen forholdsregler, bivirkninger eller smerter i forbindelse med scanningen. Derfor kan man umiddelbart efter scanningen tage hjem.

Klik her for at læse mere om MR scanningen – der skal være et link til følgende tekst.

Liggende på lejet bliver du nu kørt ind i scanneren. Det område af kroppen, der skal MR-scannes, kommer altid til at ligge midt i scannerrørets midte. Scannerrøret er 140 cm. dybt. Ved nogle undersøgelsestyper vil det være muligt at kigge ud.

Undersøgelsen er opdelt i mange måleperioder/sekvenser af ca. 3-4 minutters varighed. Sekvenserne har meget høje bankelyde, og lyden kan variere gennem hele forløbet. På grund af de høje lyde, vil du blive udstyret med ørepropper eller et høreværn.

Under hele forløbet har du via en alarmknap mulighed for at kontakte radiografen. Radiografen kan tale til dig mellem sekvenserne, hvis du ønsker det.

Enkelte gange kan det være nødvendigt at give et kontraststof i en blodåre i armen for bedre at kunne skille de forskellige vævstyper fra hinanden. Det giver mere præcist billede.

Kontraststof

Kontraststoffet, der anvendes til MR-scanning, hedder gadolinium. Stoffet er ufarligt og uden bivirkninger. Der anvendes en meget lille mængde kontraststof, som bliver sprøjtet ind i en blodbane, ofte i armen.

Hvis du er nyresyg eller har sukkersyge, skal vi altid have en blodprøve, som giver et billede af nyrernes funktion, før vi giver kontraststof. Blodprøven skal måle et stof, der hedder serum kreatinin, og den skal være mindre end 7 dage gammel. Tal med henvisende læge eller egen læge herom.

Mulige bivirkninger og komplikationer

Der er ikke nogen bivirkninger ved en MR-scanning.

Svar

Svaret på undersøgelsen sendes altid til den læge der har henvist dig til MR-scanningen. Der kan gå op til en uge, før den henvisende læge modtager svaret.

Hvis du selv ønsker billeder og svar, kan det rekvireres efter 10 dage mod betaling.