Vores specialister anvender ofte ultralydsscanning af muskler, led, sener og maven, når de skal stille en præcis diagnose.

Hvad er ultralydsscanning?

Ultralydscanning anvendes ofte til at stille mere præcise diagnoser af sygdomme/tilstande i muskler, led, sener, indre organer og bløddele (muskler, sener og led, testikler, hud) samt lymfeknuder og faste ”knuder” i huden. Ultralydscanning kan også bruges til at måle blodgennemstrømningen i blodkar (doppler flow). Resultatet af en ultralydsundersøgelse bruges af den behandlende læge til at stille en diagnose og planlægge behandling, hvis det er nødvendigt. Man anvender også ultralydscanning til mere præcis punktur.

Fordele og begrænsninger

En ultralydsscanning producerer levende billeder, hvilket gør undersøgelsen i stand til at iagttage bevægelser, blodstrømning m.v. og kan bruges af lægen til at styre en kanyle til en helt præcis position. Ultralydsscanning anvendes derfor til at vejlede injektioner fx blokader, foretage punkturer fx udtømning af en væskeansamling, samt foretage vævsprøver (biopsier).

Muskler, sener og led kan også ultralydsskannes, men kun overfladen af knogler er synlige på ultralydsscanneren. Det samme gælder lunger, hvor ultralydsscanning kun kan se overfladen af lungerne, men ikke selve lungevævet. Ultralyd af tarme kan give værdifulde oplysninger, men kan ikke anvendes til sikkert at udelukke fx knuder i tarmene.

Ultralydsscanning til billeddiagnostik udsender ingen stråler og er uden biologiske skadevirkninger for patienten. Det kan derfor foretages ubegrænset uden risiko for patienten.

CPH Billeddiagnostisk Center tilbyder ultralydsscanning af:

 • Hals
 • Halspulsårer (med doppler flow)
 • Skjoldbruskkirtel og spytkirtler
 • Muskler, sener og led
 • Mave (lever, galdeveje, milt, bugspytkirtel)
 • Lyske
 • Nyrer og urinveje
 • Testikler
 • Bryster, hvis der skal undersøges for lækage af implantat
 • Lymfeknuder
 • ”Knuder” i huden
 • Blokader
 • Udtømning af væskeansamlinger
 • Vævsprøver

Er der forberedelse til en ultralydsscanning?

Ultralydsscanning af maveregionen/bughulen foretages bedst, når man er fastende. Undlad derfor at spise og drikke andet end vand 6 timer før undersøgelsen. Ultralydsscanning af nedre del af maveregionen og bækken foretages bedst, når du har urin i blæren. Undlad derfor at lade vandet den sidste time inden scanningen. Ultralydsscanning kræver i øvrigt ingen forberedelser, medmindre der skal foregå andre indgreb eller undersøgelser samtidigt, der kræver dette.

Kan alle få udført en ultralydsscanning

Alle mennesker kan få udført en ultralydsscanning. For personer med svær overvægt kan scanningen ikke altid føre til det bedste resultat, da fedtdepoter kan gøre scanningsbillederne uklare.

Henvisning til ultralydsscanning

Ultralydsscanning foregår efter henvisning fra din egen læge eller fra en speciallæge. CPH Privathospitals speciallæger henviser direkte, hvis det vurderes, at der er behov for ultralydsscanning.

Du får med det samme at vide, hvad ultralydsscanningen viste, men det videre forløb skal du aftale med den henvisende læge, som modtager billeder og beskrivelse fra vores læge

Hvis man ønsker at komme som privatpatient og ikke allerede har en henvisning, skal du kontakte CPH Privathospital, der kan tilbyde en konsultation, der kan fastlægge grundlaget for en ultralydsundersøgelse.

Ultralydsundersøgelse af den øvre del af maven - lever, galdeveje, bugspytkirtel

De sidste 3 timer før undersøgelsen må du ikke spise, ikke drikke noget (heller ikke vand), ikke ryge og heller ikke tygge tyggegummi. Hvis du gør det, bliver resultatet af undersøgelsen dårligere. Hvis du ryger udvides blodkarrene, og hvis du spiser eller drikker, dannes der spyt og mavesyre, og galdeblæren tømmer sig. Det gør det svært for lægen af se organerne ved scanningen.

Ultralydsundersøgelse af den nedre del af maven – nyrer og urinveje eller terminsbestemmelse

Du skal komme med en fuld blære til undersøgelsen, Det vil sige, at du skal drikke rigeligt før undersøgelsen og ikke tisse 1 time før undersøgelsen. Hvis din blære ikke er fuld, kan lægen ikke vurdere blæren og området bag ved blæren, og man kan heller ikke se livmoderen (ved terminsbestemmelse).

Ultralydsundersøgelse af hele maven

De sidste 3 timer før undersøgelsen må du ikke spise, ikke drikke noget (heller ikke vand), ikke ryge og heller ikke tygge tyggegummi. Hvis du gør det, bliver resultatet af undersøgelsen dårligere. Hvis du ryger udvides blodkarrene, og hvis du spiser eller drikker, dannes der spyt og mavesyre, og galdeblæren tømmer sig. Det gør det svært for lægen af se organerne ved scanningen. Samtidig skal du møde med en fuld blære, så du må ikke tisse 1 time før undersøgelsen.

Medicin

Du kan tage din sædvanlige medicin. Hvis du skal faste, kan du tage medicinen med MEGET lidt vand, eller vente med at tage medicinen til efter undersøgelsen.