Næsten hver 7. kvinde har endometriose, men hovedparten i meget mild form. Symptomerne varierer fra lidt større smerter ved menstruation til voldsomme smerter, sygemelding og barnløshed.

I langt de fleste tilfælde kan sygdomme behandles med minipiller, P-piller eller hormonspiral, men i nogle tilfælde er det nødvendigt med operation for at fjerne vævet.

Sygdommen endometriose opstår fordi det væv der normalt udgør slimhinden i livmoderhulen, er placeret i livmodervæggen (adenomyose) eller på organerne udenfor livmoderen. Ligesom i livmoderhulen vil der komme blødning hver måned. Her kan blodet ikke løbe ud som menstruationsblod, men løber ud i bughulen og giver smerter og irritation. Der kan derved opstå vævsskade på både livmoder, æggeledere og æggestokke. Der kan opstå sammenvoksninger mellem organerne og der kan opstå cyster som er meget ømme og som kan blive meget store. Hvis disse cyster er placeret i æggestokkene kaldes de endometriomer.

I svære tilfælde er det udover medicinsk behandling, nødvendigt med en kikkertoperation for at fjerne endometriosevævet.