Ved forandringer i underlivet som cyster på æggestokkene, sygdom i æggeledere og forandringer på livmoderen, foretog man før i tiden ofte indgreb gennem et snit på 10-15 cm på tværs gennem maveskindet. Gennem de sidste 20 år har udviklingen af nye kikkertinstrumenter og uddannelse af operatører gjort det muligt at udføre de fleste indgreb gennem få små snit på ca. 1 cm.

Dette har medført betydelige fordele for patienterne. Kortere indlæggelse, betydeligt færre smerter og meget hurtigere tilbagevenden til sit vanlige liv, herunder arbejde og sport.

Lige så vigtigt er, at risikoen for komplikationer er reduceret betydeligt. Metoden betegnes derfor ”skånsom kirurgi” eller på engelsk: ”minimal invasive surgery”. En udfordring ved kikkertoperationer er at fjerne større forandringer som fx muskelknuder gennem et lille hul på 1-2 cm. Den nyeste teknik er at placere vævet i en forseglet pose og fjerne knuden med et specielt instrument (morcellator) med en diameter på kun 1,5 cm. Vores gynækolog har stor erfaring med denne metode og har publiceret artikler som bekræfter sikkerheden ved metoden.

På CPH-Privathospital har vi indrettet operationsstuerne specielt med henblik på kikkertkirurgi med det nyeste udstyr. Vi kan derfor tilbyde ”skånsom kirurgi” til næsten alle vores patienter.