Muskelknuder eller fibromer i livmoderen er meget hyppige. Hos kvinder over 40 kan de findes hos halvdelen, men det er sjældent at de har nogen betydning. Muskelknuder er godartede forandringer. Hvis muskelknuderne er meget store kan de give kraftig menstruation eller trykke på andre organer og fx medføre vandladningstrang og tyngdefornemmelse. Hvis muskelknuden sidder uheldigt og fx presser sig ind i livmoderhulen, kan selv små muskelknuder medføre uregelmæssig og kraftig blødning. Hvis muskelknuden ikke giver symptomer skal den sjældent behandles og de mindskes ofte af sig selv efter overgangsalderen.

Ved symptomer kan det blive nødvendigt med operation. Hvis der er tale om mindre fibrom i livmoderhulen kan dette fjernes ved et mindre ambulant indgreb gennem skeden og livmoderhalsen med et kikkertinstrument (Hysteroskopi). Ved større fibromer eller betydende fibromer placeret i livmodervæggen eller udenpå denne, må indgrebet foretages med kikkertoperation gennem 3-4 små huller i maveskindet (laparoskopi). I nogle tilfælde, hvis kvinden ikke ønsker flere børn, er det mest hensigtsmæssigt at fjerne hele livmoderen ved en kikkertoperation.

Hvis kvinden ønsker flere børn kan muskelknuderne i nogle tilfælde mindskes med medicinsk behandling i form af tabletter.