Nedsunken blære – eller urinvejsbrok, behandles ofte med en mindre operation på skedens forvæg. Du skal derfor ikke acceptere generne og en forringet livskvalitet, for der er hjælp at hente.

Under normale omstændigheder fungerer skedevæggen som støtte for blæren og blærehalsen. Denne støtte er med til at danne den vinkel på urinrøret, som sikrer, at du kan holde på vandet. Under en fødsel kan der ske skader på skedevæggen på grund af en overstrækning af vævet og det kan på sigt medføre, at skedens forvæg og dermed blærehalsen synker ned.

Symptomer på nedsunken blære

En nedsunken blære kan give gener i form af:

  • En fornemmelse af at noget fylder (fremmedlegeme)
  • Vanskeligheder med lade vandet og tømme blæren, hvilket kan give tilbagevendende urinvejsinfektioner
  • Hyppige vandladninger
  • Påvirkning af det seksuelle samliv pga. den ændrede anatomi
  • Stress-inkontinens - du har svært ved at holde på vandet ved fysisk aktivitet som løb, gymnastik, hoste, grin eller hop
  • Mislyde fra skeden ved samleje, fordi vagina ikke slutter til

Behandling af nedsunken blære

Meget ofte kan et kirurgisk indgreb kombineret med knibeøvelser afhjælpe dine problemer. Lider du af inkontinens, kan det blive nødvendigt at supplere med en såkaldt TVT-operation, hvis et kirurgisk indgreb ikke giver tilstrækkelig bedring. Ved TVT-operationen føres et smalt bånd rundt om urinrøret via en lille åbning i skeden. Båndet ligger som en slynge under urinrøret og fæstnes frem til bugvæggen. Herved forhindres urinrøret i at synke ned ved fysisk aktivitet.