Der findes flere forskellige behandlinger som kan afhjælpe dine gener fra en nedsunken livmoder. I lette tilfælde kan generne afhjælpes med knibeøvelser, hvis dette ikke har tilstrækkelig effekt, kan der foretages en opsyning af livmoderen. Du skal derfor ikke acceptere en forringet livskvalitet, for der er hjælp at hente.

Det meste af din livmoder ligger frit i bughulen, men den holdes også på plads af sener, der er hæftet på bækkenknoglerne. Bækkenbundens muskulatur støtter livmoderen og hvis denne støtte svækkes, kan livmoderen synke ned.

Der findes forskellige grader af en nedsunken livmoder. I lette tilfælde synker livmoderen et stykke ned i skeden, men nedsynkningen kan også fortsætte, så livmoderhalsen bliver synlig og kan ses mellem skamlæberne. Dette kalder man en prolaps. I de sværeste tilfælde viser livmoderen sig helt ude af skedeindgangen, og sammen med skedens for- og/eller bagvæg trækkes blære-/endetarmsvægge ned.

Nedsynkning af livmoderen kan give gener i form af:

  • Tyngdefornemmelse eller ømhed/smerter over lænd
  • En fornemmelse af noget, der fylder ud (fremmedlegeme)
  • Ved sværere nedsynkning kan man opleve problemer med at tømme blæren, hvilket kan give tilbagevendende urinvejsinfektioner
  • Blødning fra livmoderhalsen kan opstå ved svær nedsynkning
  • Påvirkning af det seksuelle samliv pga. den ændrede anatomi
  • Mislyde fra skeden ved samleje, fordi vagina ikke slutter til bagtil

Behandling af nedsunken livmoder

I lette tilfælde kan tilstanden forbedres tilstrækkeligt ved at styrke bækkenbundens muskulatur gennem regelmæssig bækkenbundstræning. Er du overvægtig, kan det også hjælpe at tabe sig. Et lokalt hormontilskud kan også anbefales.

Hjælper dette ikke, kan man ved en operation foretage en opsyning af livmoderen og afkorte de bånd, der støtter livmoderen. I svære tilfælde kan det være hensigtsmæssigt helt at fjerne livmoderen for at opnå et godt resultat. Operationen kan være kombineret med en operation på skedens forvæg og / eller bagvæg.