Hæver dit ben pludseligt, eller får du et sår, der ikke vil hele? Det kan være symptomer på åreknuder (varicer). De er hverken pæne eller ufarlige, hvis de udvikler sig. Få derfor en tryg samtale med en af vores erfarne specialister, der bruger de nyeste teknikker indenfor laser- og skumbehandling af åreknuder.

I de fleste tilfælde vil du ikke være generet eller få alvorlige problemer med åreknuder. Men hvis du oplever en forringet livskvalitet eller eksempelvis stor ubehagelig i benet, så kan det være nødvendigt at behandle åreknuder eller fjerne dem. Hvis sygdommen udvikler sig, vil ganske få opleve hævelser, eksem og senere venøse bensår.

Sidder du inde med relevante spørgsmål, eller vil du bestille en tid til en undersøgelse? Du er velkommen til at kontakte os. Med dine behov og tryghed i fokus vil vi finde den bedste løsning for dig.

Hvad er åreknuder, og hvorfor får du dem?

Åreknuder er snoede, udvidede blodårer i kroppen. De kommer af svækkede veneklapper, der kan give for højt blodtryk. Det skyldes, at når dit hjerte pumper blod ud til kroppens ben, arme og organer, sørger dine blodkar – vener – for at lede blodet tilbage til hjertet. I disse blodkar er der også klapper, der fungerer som ventiler. Klapperne skal sikre, at blodet kun kan strømme én vej.

Hvis klapperne bliver ødelagte eller er for slidte, vil blodet kunne løbe den forkerte vej og dermed samle sig i venerne i benene. Blodtrykket i venerne bliver for højt, så blodkarrene giver efter og bliver udvidet, hvorfor åreknuder opstår. For dig vil symptomerne tit ses som let synlige vener eller blodårer lige under på benene og give eventuelle smerter.

Oftest er der ingen forklaring på, hvorfor nogle mennesker får en åreknude, men særligt gravide kan opleve åreknuder. Er der flere i din familie, der har været ramt af åreknuder i benet, vil du med stor sandsynlighed også få det på et tidspunkt i livet. Heldigvis kan åreknuder behandles, hvis de generer dig. Nogle gange er et par støttestrømper nok, men en mindre operation kan også blive aktuel.

Lær disse symptomer på åreknuder

Åreknuder er ikke en farlig sygdom. Du har derfor som udgangspunkt ikke grund til at bekymre dig, og en eventuel behandling er irrelevant. Men du kan opleve symptomer som:

  • Tydelige og synlige blodårer i benene
  • Smerter, hævelse, ømhed og kramper
  • Kløe og udvikling af eksem
  • Følelsen af tunge og trætte ben
  • Kosmetiske gener og problemer

Af mere alvorlige tegn på åreknuder er sår på benene, der ikke vil hele. I værste fald kan der opstå skinnebenssår (venøst ulcus cruris). Derudover øger åreknuder risikoen for overfladisk årebetændelse – blodpropper. De fleste blodpropper, der er farlige, kommer dog fra dybe vener, der ligger længere nede under huden. For dig vil det føles som en meget øm åreknude og en hævet, rød hud. Begge symptomer på åreknuder er heldigvis sjældne.

Oplever du alvorlige eller meget generende tegn på åreknuder? Kom til konsultation i vores karkirurgiske afdeling. Hos os skal du altid føle dig fri til at stille spørgsmål, hvis der er noget, du er i tvivl om eller mangler svar på.

Vi har speciale i behandling af åreknuder

Der er i de senere år kommet nye behandlinger for åreknuder i stedet for kirurgisk fjernelse. Fordelen er, at behandlingerne er mindre belastende, og at du kan gå tilbage til dine normale aktiviteter efter få dage. På CPH Privathospital har vi en karkirurgisk afdeling, hvor vi tilbyder vi to tre former for åreknudekirurgi:

Behandling af åreknuder med laser (EVLT)
En speciallæge laver et lille hul på størrelse med spidsen af en kanyle ved dit knæ eller på læggen. Bagefter fører lægen et lille kateter ind i den syge vene og op til lysken. Varmen fra kateteret gør, at blodåren trækker sig sammen og lukker permanent. Du kan læse mere om vores laserbehandling af åreknuder.

Behandling af åreknuder med skum
Du har også mulighed for, at lægen sprøjter et lokalirriterende skum ind i åreknuden. Skummet skaber en lokal betændelse i blodåren, hvilket gør, at åreknuden lukker. Denne metode er mest effektiv ved behandling af små åreknuder, som helst skal ligge lige under hudniveau. Bliv klogere på vores skumbehandling af åreknuder.

Behandling af åreknuder med flebektomi
Vores tredje behandling er flebektomi, hvor du får lokalbedøvelse, inden lægen laver meget små snit i nærheden af åreknuderne. Med hjælp af et medicinsk instrument, som ligner en hæklenål, bliver de tydelige blodårer trukket ud og dermed fjernet. Snittene er meget små, heler hurtigt, og det vil være minimalt med tydelig ar.

Der er også nogle hospitaler, der tilbyder operation. Gennem et snit i lysken trækker kirurgien de overfladiske vener ud på låret (kaldet "stripping"). Gennem flere små snit fjerner lægen de mindre åreknuder. Ulempen er dog, at du kan bruge en eller to uger på at komme dig over operationen, der foregår i narkose. 

Derudover kan du selv gøre noget for at undgå smerter og synlige blodårer i benene. Blandt andet bør du undgå for meget stillestående arbejde, da dette påvirker blodcirkulationen. Her kan regelmæssig motion også øge blodcirkulationen og dermed reducere risikoen for åreknuder.

 


 

Oplever du ventetid i det offentlige sygehusvæsen? 

Som borger i Danmark har du ret til at blive udredt indenfor en måned. Hvis ventetiden på en behandling overstiger 30 dage, har du ret til at vælge behandling på CPH Privathospital. 
 
CPH Privathospital har aftale med Danske Regioner, hvilket betyder, at du kan blive henvist til os, hvis du skal vente mere end fire uger på at blive udredt eller mere end 30 dage på behandling på et offentligt sygehus. 
 
Ventetiden beregnes som 30 dage fra den dato, hvor sygehuset i din bopælsregion modtager en henvisning fra din læge og frem til den dato, hvor behandling eller udredning kan starte. 
 
Har du fået tilbudt en operationsdato, og sygehuset ændrer den, har du ret til at vælge at få foretaget operationen på et privathospital - uanset omfanget af udsættelsen. 
 
Du kan læse mere om dine rettigheder og valgmuligheder på Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse hjemmeside: http://www.sum.dk/Sundhed/Patientrettigheder.aspx