Har du åreknuder, der giver eventuelle smerter eller kosmetiske problemer? Så kan en skumbehandling være løsningen. Hos CPH Privathospital er du som patient altid i fokus, og vores speciallæger bruger de nyeste teknikker. Læs om behandlingen herunder, og kontakt os for at høre mere om dine muligheder.

En behandling af åreknuder kan i nogle tilfælde løses med skum på en karkirurgisk klinik. Her vil det indsprøjtede lægemiddel få blodkarret til at lukke af, så de årer, der har udviklet åreknuder, bliver fjernet fra det normale kredsløb – det har samme effekt, som når du ved en operation fjerner blodåren. Dette er dog mere skånsomt.

Men hvad er en åreknude, og er der nogle bivirkninger ved behandlingen?

 

Hvad er en åreknude?

En åreknude er en lidelse, hvor ødelagte eller slidte klapper i dine blodårer får blodet til at samle sig i din vene. Der er altså ikke tale om en knude på blodåren. Lidelsen er ganske ufarlig, men du kan opleve forskellige gener og bivirkninger. Oftest mærker de fleste dog ikke noget til åreknuden.

Årsagen til at blodet samler sig, skyldes, at dine veneklapper ikke længere kan lede blodet i den rigtige retning. Når dit hjerte sender ilt ud til kroppen, sørger veneklapperne normalt for, at blodet flyder tilbage til hjertet, når det pumpes. På den måde kan du få nyt ilt. Men hvis de ikke fungerer, vil blodet kunne løbe den forkerte vej, og du får dårligere blodcirkulation. Det er typisk gravide og familier med åreknuder, der oplever det.

Resultatet er, at blodet samler sig i en eller flere vener, hvormed åreknuder opstår. Det er især almindeligt i benene, da tyngdekraften trækker blodet nedad. Derfor kan de dårlige vener ikke længere sikre, at blodet hjælpes i retning mod hjertet. Det betyder, at blodet ikke bevæger sig opad i benene, men ophobes i benene.

Heldigvis er åreknuder ufarlige og vil i mange tilfælde ikke give dig nogen større problemer. I andre tilfælde kan du opleve symptomer på åreknuder som tunge, trætte ben. Kosmetiske gener, ømhed, hævelse og synlige blodårer i benene er også normale bivirkninger af åreknuder. Lidelsen kan for mange mennesker forveksles med karsprængninger på benene. Dog er karsprængninger mindre og ligner edderkoppespind.

 

Hvordan foregår en skumbehandling af åreknuder?

Tidligere blev alle åreknuder opereret væk, men i dag findes der mere skånsomme og stadig effektive metoder. For at fjerne dine åreknuder kan du blandt andet få en skumbehandling. Det foregår ved, at vores speciallæge nænsomt sprøjter skum ind i den syge vene (selve blodåren), der har en åreknude. Indsprøjtningen sker via en lille kanyle i typisk dit lår eller skinneben. 

Det indsprøjtede skum får blodkarret til at lukke af og klistre sammen. Effekten svarer til, at du får fjernet blodåren. Det skyldes, at skummet fordeler sig hurtigt og skaber en irritation (en slags kemisk årebetændelse) i venen. På den måde lukker venen sig, blodet finder andre veje hen til hjertet, og åreknuderne forsvinder. Under selve proceduren er du i en liggende stilling, hvor benene er hævet en smule op.

Efter behandlingen får du en lang strømpe omkring det opererede ben. På den måde bliver den blødning, der altid vil være efter en operation, så lille som mulig. Vi anbefaler også støttestrømper hele døgnet i den første uge – herefter i tre uger om dagen. Undervejs kan der opstå ømhed, varme, rødme og hævelse af det behandlede område. Dette er helt normalt og er kroppens reaktion på den kemiske årebetændelse.

Vær opmærksom på, at åreknuderne måske kommer igen, eller at der opstår nye. Nogle vener eller åreknuder kan derfor kræve flere behandlinger for holde dem lukkede. De er dog som regel lidt mindre end dine første åreknuder. For at undgå dette kan du prøve at holde en god blodcirkulation – for eksempel gennem en sund og aktiv livsstil og ved at gå med støttestrømper.

 

Bivirkninger ved skumbehandling

En skumbehandling af åreknuder er normalt uden risiko for alvorlige komplikationer. Desuden er det ofte et godt alternativ til en operation, hvor man fjerner blodåren. Indsprøjtningen i sig selv er ikke smertefuld, men i enkelte tilfælde kan der komme kortvarig ubehag. Det hele er dog overstået på en times tid, og du kan typisk vende tilbage din normale hverdag samme dag. 

Du kan derfor være tryg under hele vores skumbehandling af åreknuder. Desuden starter vores speciallæge med at bruge ultralyd til at præcis finde de dårlige vener. Skummet fremstilles af lægemidlet Aethoxysklerol, der har været godkendt og brugt i flere år. Skummet forsvinder efter nogle minutter og bliver i mange tilfælde naturligt fjernet af kroppen. 

Ved skumbehandling er der dog en lille risiko for blodprop, ligesom du har en mindre risiko for mørkfarvning af området, hvis venen ligger for tæt på huden. Kontakt din læge hvis:

  • Du har smerter, som ikke lindres af smertestillende tabletter, eller hvis de ikke forsvinder efter to-tre dage
  • Såret bliver mere rødt og hæver, og du har feber over 38-38,5°C
  • Hvis bandagen bliver gennemblødt af blod flere gange om dagen
  • Hvis du efter behandlingen får hævelse af benet eller svært ved at få vejret

 

Det er ikke alle åreknuder, der egner til skumbehandling. Derfor er vi altid grundige med at finde den bedste løsning for dig. En anden behandlingsform er for eksempel fjernelse af åreknuder med laser. Her fører vores læge et kateter ind i den syge vene. Varmen fra laseren, der er inde i kateteret, får den syge vene til at lukke sig, og åreknuderne samt bivirkningerne forsvinder.

For os er det vigtigt, at du føler dig tryg under hele dit behandlingsforløb. Uanset hvilken operation eller behandling er det derfor altid den samme læge, der er med dig. Fra start til slut. Vi ønsker nemlig at have dine behov i centrum. Har du spørgsmål eller tvivl om behandlingen, er du derfor altid velkommen til at spørge os til råds