Mandler er er et afgrænset område med lymfelignende væv placeret i begge sider af halsen ved indgangen til svælget. I de første leveår beskytter mandlerne mod infektioner.

Når man nærmer sig puberteten aftager mandlernes funktion gradvist, og mandlerne skrumper normalt ind og bliver inaktive

Hvad er kronisk halsbetændelse

Hvis man har haft mange infektioner i halsen, sker det til tider, at bakterierne overlever i en slags dvaletilstand i mandlerne. Hver gang der af anden årsag kommer infektion i svælget, aktiveres de hvilende bakterier, og der kan opstå fornyet halsbetændelse. Ved gentagne halsbetændelser ophobes der ildesmagende og ildelugtende affaldsstoffer/propper i mandlerne.

Hyppige halsbetændelser og propper i mandlerne er de typiske årsager til, at man vælger at fjerne mandlerne ved operation.

Hvad er forstørrede mandler

Det kan forekomme, at mandlerne bliver så kraftigt forstørrede, at de påvirker vejrtrækningen. Især under søvn er det et problem, da det kan hæmme den natlige vejrtrækning så man bliver træt og uoplagt om dagen. De store mandler kan desuden påvirke synkefunktionen.

I disse tilfælde vælger man ofte at fjerne mandlerne, da det kun er i de første leveår, at ens immunforsvar hjælpes af mandlerne.

Behandling

CPH Privathospital tilbyder fjernelse af mandler ved coblation, som er en skånsom og sikker teknik med radiobølger. Operationen foregår i fuld bedøvelse med brug af mikroskop.

Der er markant mindre blødning under operationen og færre smerter i efterforløbet end ved konventionel operationsteknik.