Hvis man er tæt i næsen eller har tendens til næseallergi, kan der være tale om polypper i næsen

Hvad er polypper?

Polypper i næsen er kronisk hævet næseslimhinde, og slim der er blevet fanget i små lommer. Det giver små udposninger på slimhinden og bevirker dårlig plads i næsen samtidig med, at lugtesansen kan forsvinde, fordi polypperne sidder og trykker på lugtenervens fibre. Polypperne strækker sig ofte også ind i bihulerne, hvilket også kan give pladsproblemer og trykgener der.  
 
Næse-bihulepolypper er oftest en godartet men kronisk tilstand, der kræver behandling. I sjældne tilfælde kan polypper vise sig at være mere aggressive eller ondartede.

Symptomerne på polypper i næsen kan være 

  • Tæthed i næsen
  • Nedsat eller ophævet lugtesans
  • Tunghed i hovedet
  • Snorken og dårlig nattesøvn
  • Hyppige bihulebetændelser
  • Kendt næseallergi

Hvis du kan genkende nogle af disse problemer, kan der være tale om, at du har polypper i næsen og/eller i bihulerne. 
 
Dette bør undersøges nærmere og kan behandles.

Undersøgelse

Vi tilbyder en konsultation hos speciallæge i vores øre-næse-hals ambulatorium med gennemgang af dine gener og undersøgelse af din ører, næse og hals. Hvis der er mistanke om polypper i bihulerne, vil der blive tilbudt en CT scanning af dine bihuler. Prøvetagning af polypperne vil ofte være nødvendigt. 
 
Ud fra dine symptomer samt konklusionen af undersøgelsen vil vi vejlede dig i, hvad der kan gøres.  
 
Hvis du også har allergisymptomer i form af nysen, hoste eller påvirket vejrtrækning, kan vi også tilbyde en allergologisk udredning hos vores allergolog og lungelæge.

Behandling

Den indledende behandling er næsespray på recept, hvorved polypperne oftest skrumper. Hvis polypperne er meget omfattende og ikke reagerer på medicinsk behandling, vil kirurgisk fjernelse af polypperne i fuld narkose komme på tale.