Dræn i trommehinden er en behandling der tilbydes, når der er et vedvarende undertryk eller væske i et øre. Det er hyppigst børn der får lagt dræn, men også voksne kan have glæde af et dræn i trommehinden

Hvad er dræn i trommehinden?

Et dræn i trommehinden er en lille trisse af plastik eller gummi med et hul igennem.  Drænet er designet til at kunne sættes i trommehinden og har en krave på hver side, således at det kan sidde af sig selv. Hullet i midten af drænet gør, at der dannes et ensartet tryk på hver side af trommehinden, og at eventuel væske i mellemøret kan løbe ud i øregangen. 
 
Et dræn vil normalt sidde 3-6 måneder i trommehinden og forventes da gradvist at blive afstødt. Drænet løsner sig fra trommehinden og falder ud i øregangen, mens trommehinden bag ved lukker sig igen.  
I mange tilfælde er en enkelt drænbehandling tilstrækkelig. I visse tilfælde skal drænbehandlingen gentages efter noget tid. 
 
Årsager til at få dræn i trommehinden

  • Vedvarende væske i mellemøret bag trommehinden
  • Hyppige mellemørebetændelser
  • Vedvarende generende undertryk i mellemøret
  • Vedvarende hørenedsættelse, øresmerter eller svimmelhed som følge af ovenstående 

Undersøgelse

Du vil blive tilset af en speciallæge og få foretaget en øre-næse-halsundersøgelse gennem en mikroskopisk undersøgelse af dit øre. Endvidere vil du få foretaget en høreprøve samt en trykmåling på øret. På basis af din sygehistorie og svar fra undersøgelsen, vil speciallægen råde dig til, hvilken behandling der er bedst for dig. I nogle tilfælde vil et dræn i trommehinden være den bedste løsning for at afhjælpe dine gener.

Behandling

Drænet kan anlægges i trommehinden under lokalbedøvelse - dette foregår ambulant. 
 
Hvis der skal lægges dræn i trommehinden hos et barn, kan der tilbydes fuld bedøvelse. 
 
Du vil normalt kunne genoptage dine aktiviteter umiddelbart efter, at drænet er sat i.