Ultralydsskanning
Vores specialister anvender ofte ultralydsskanning af muskler, led, sener og maven, når de skal stille en præcis diagnose.
Hvad er en ultralydskanning
Ultralydscanning anvendes ofte til at stille mere præcise diagnoser af sygdomme/tilstande i muskler, led, sener, indre organer og bløddele (muskler, sener og led, testikler, hud) samt lymfeknuder og faste ”knuder” i huden. Ultralydscanning kan også bruges til at måle blodgennemstrømningen i blodkar (doppler flow). Resultatet af en ultralydsundersøgelse bruges af den behandlende læge til at stille en diagnose og planlægge behandling, hvis det er nødvendigt. Man anvender også ultralydscanning til mere præcis punktur.
Fordele og begrænsninger
En ultralydsscanning producerer levende billeder, hvilket gør undersøgelsen i stand til at iagttage bevægelser, blodstrømning m.v. og kan bruges af lægen til at styre en kanyle til en helt præcis position. Ultralydsscanning anvendes derfor til at vejlede injektioner fx blokader, foretage punkturer fx udtømning af en væskeansamling, samt foretage vævsprøver (biopsier).
Muskler, sener og led kan også ultralydsskannes, men kun overfladen af knogler er synlige på ultralydsscanneren. Det samme gælder lunger, hvor ultralydsscanning kun kan se overfladen af lungerne, men ikke selve lungevævet. Ultralyd af tarme kan give værdifulde oplysninger, men kan ikke anvendes til sikkert at udelukke fx knuder i tarmene.
Ultralydsscanning til billeddiagnostik udsender ingen stråler og er uden biologiske skadevirkninger for patienten. Det kan derfor foretages ubegrænset uden risiko for patienten.
CPH Billeddiagnostisk Center tilbyder ultralydsskanning af:
- Hals
- Halspulsårer (med doppler flow)
- Skjoldbruskkirtel og spytkirtler
- Muskler, sener og led
- Mave (lever, galdeveje, milt, bugspytkirtel)
- Lyske
- Nyrer og urinveje
- Testikler
- Lymfeknuder
- ”Knuder” i huden
- Blokader
- Udtømning af væskeansamlinger
- Vævsprøver
Kan alle få lavet en ultralydskanning?
Alle mennesker kan få udført en ultralydsscanning. For personer med svær overvægt kan scanningen ikke altid føre til det bedste resultat, da fedtdepoter kan gøre scanningsbillederne uklare.
Er der forberedelse til en ultralydsskanning?
Ultralydsscanning af maveregionen/bughulen foretages bedst, når man er fastende. Undlad derfor at spise og drikke andet end vand 6 timer før undersøgelsen. Ultralydsscanning af nedre del af maveregionen og bækken foretages bedst, når du har urin i blæren. Undlad derfor at lade vandet den sidste time inden scanningen. Ultralydsscanning kræver i øvrigt ingen forberedelser, medmindre der skal foregå andre indgreb eller undersøgelser samtidigt, der kræver dette.
Ultralydsundersøgelse af den øvre del af maven (Lever, galdeveje og bugspytkirtel)
De sidste 3 timer før undersøgelsen må du ikke spise, ikke drikke noget (heller ikke vand), ikke ryge og heller ikke tygge tyggegummi. Hvis du gør det, bliver resultatet af undersøgelsen dårligere. Hvis du ryger udvides blodkarrene, og hvis du spiser eller drikker, dannes der spyt og mavesyre, og galdeblæren tømmer sig. Det gør det svært for lægen af se organerne ved scanningen.
Ultralydsundersøgelse af den nedre del af maven (nyrer og urinveje eller terminsbestemmelse)
Du skal komme med en fuld blære til undersøgelsen, Det vil sige, at du skal drikke rigeligt før undersøgelsen og ikke tisse 1 time før undersøgelsen. Hvis din blære ikke er fuld, kan lægen ikke vurdere blæren og området bag ved blæren, og man kan heller ikke se livmoderen (ved terminsbestemmelse).
Ultralydsundersøgelse af hele maven
De sidste 3 timer før undersøgelsen må du ikke spise, ikke drikke noget (heller ikke vand), ikke ryge og heller ikke tygge tyggegummi. Hvis du gør det, bliver resultatet af undersøgelsen dårligere. Hvis du ryger udvides blodkarrene, og hvis du spiser eller drikker, dannes der spyt og mavesyre, og galdeblæren tømmer sig. Det gør det svært for lægen af se organerne ved scanningen. Samtidig skal du møde med en fuld blære, så du må ikke tisse 1 time før undersøgelsen.
Medicin
Du kan tage din sædvanlige medicin. Hvis du skal faste, kan du tage medicinen med MEGET lidt vand, eller vente med at tage medicinen til efter undersøgelsen.