Hjælp til vægttab

Måske har du prøvet alle mulige slags slankekure og i det hele taget gjort rigtig meget for at tabe dig – alligevel oplever du, at nålen på badevægten står stille?

Kroppen vil gøre alt for at bevare sin fedtmasse, og det er derfor komplekst at skulle tabe sig. Der er heldigvis hjælp at hente, da det nu er blevet muligt at påvirke det stof der regulerer din appetit med et medicinsk vægttab. Læs mere om medicinsk vægttab her

Hvad er overvægt og hvilke konsekvenser har det?

Overvægt og fedme er tilstande, hvor kroppens depoter af fedt er så store, at det har helbredsmæssige konsekvenser. Hvis dit BMI (vægt/højde2) er 30 eller derover, lider du af fedme, som kan have store konsekvenser for dit liv med forøget risiko for følgesygdomme.

Risikoen for at få bl.a. type 2 diabetes, hjertekarsygdomme, visse kræftformer og nedsat fertilitet øges væsentligt ved forhøjet BMI. Derudover har overvægt også indflydelse på din fysiske og mentale sundhed.

Du kan læse alle vores ofte stillede spørgsmål i forbindelse med vægttab her.

Hvad er de 10 største fordele ved at tabe sig, hvis man er overvægtig?

 • Det er godt for hjertet:
  Vægttab kan sænke blodtrykket og kolesterol, hvilket mindsker din risiko for hjerte- og karsygdomme.

 • Det mindsker din risiko for sukkersyge/diabetes 2:
  Ved at stabilisere blodsukkeret og mindske mængden af fedtvæv, kan det forebygge og mindske risikoen for diabetes 2.

 • Det er godt for dine led:
  Overvægt kan føre til slidgigt og andre ledsygdomme, i især ryggen, samt knæ- og fodled. Vægttab mindsker derfor både risikoen for at få slidgigt og hvis man har slidgigt, kan det reducere, og i nogle tilfælde helt fjerne, smerterne i leddet.

 • Det kan forbedre din søvn:
  Overvægt kan være en risikofaktor for søvnapnø, som er en tilstand med pauser i vejrtrækningen imens man sover. Det giver dårligere søvn og risiko for hjerte- og karlidelser. Et vægttab kan mindske og i nogle tilfælde fjerne søvnapnø, og derved forbedre søvnkvaliteten.

 • Det kan give mere energi:
  Når du taber dig vejer du mindre og det gør at din krop bruger mindre energi på bevæge sig og ved daglige aktiviteter. Det kan føre til, at man har mere energi til andre ting, såsom at gå længere turer, tage på flere oplevelser, lege med børnene/børnebørnene.

 • Det kan gøre det nemmere at få børn:
  Overvægt kan gøre det svære at få børn for både mænd og kvinder. Et vægttab kan for mange overvægtige gøre det nemmere at få børn. Obs: man må dog ikke tage vægttabsmedicin, hvis man som kvinde bliver/er gravid.

 • Dit humør bliver bedre og du får mere selvtillid:
  Når man taber sig, kan det hjælpe en med at føle sig bedre tilpas med sit udseende, hvilket kan gøre en gladere og mindre bekymret. Selvtilliden kan derfor blive bedre og for nogle mindske symptomer på depression og angst.

 • Du bliver mindre forpustet:
  Hvis man taber sig, så er der en mindre kropsmasse, som blodet skal nå ud til og gør at man bruger mindre luft, eller rettere sagt ilt, til at bevæge sig. Derved kan man bevæge sig mere end før uden at blive forpustet.
  Hvis man har KOL eller astma og er overvægtig, så kan overvægten for nogle også være med til at forværre ens symptomer. Et større vægttab kan for nogle derfor gøre at du har behov for mindre medicin. (obs: ændringer i medicinen bør altid ske i samarbejde med ens egen praktiserende læge).

 • Det mindsker din risiko for visse former for kræft:
  Forskning har vist, at overvægt og fedme er forbundet med en øget risiko for flere typer kræft, herunder bryst-, tyktarms- og endetarmskræft. Vægttab kan bidrage til at sænke denne risiko.

 • Du lever længere:
  At være overvægtig er forbundet med en højere risiko for flere sygdomme i hjerte og kredsløb mm., som desværre gør at overvægtige i gennemsnit ikke lever lige så længe, som de normalvægtige. Vægttab, især hvis man holder det, kan forlænge levetiden ved at reducere risikoen for disse sygdomme.

 • Det kan øge din sexlyst:
  Når man er overvægtig, kan nogle have mindre lyst til sex pga. lavere selvværd og selvtillid, men også af en række fysiologiske årsager. Hvis man taber sig kan dette vende og derved øge ens lyst til sex. Læs mere her (link til Q&A omkring sexlyst)

Samlet set kan vægttab føre til betydelige forbedringer i fysisk sundhed, psykisk velvære og livskvalitet for personer, der er overvægtige. Det er dog vigtigt at nærme sig vægttab på en sund og bæredygtig måde, der inkluderer balanceret ernæring og regelmæssig fysisk

Vægttab med Wegovy®

Måske har du prøvet alle mulige slags slankekure og i det hele taget gjort rigtig meget for at tabe dig – alligevel oplever du, at nålen på badevægten står stille? CPH Privathospital tilbyder medicinsk vægttab med Wegovy®.

Kroppen vil gøre alt for at bevare sin fedtmasse, og det er derfor komplekst at skulle tabe sig. Der er heldigvis hjælp at hente, da det nu er blevet muligt at påvirke det stof der regulerer din appetit med et medicinsk vægttab. Læs mere om medicinsk vægttab her

Mød vores læger

Vi er et team bestående af speciallæger, sygeplejersker og lægesekretærer. Vi har alle mange års erfaring inden for de forskellige specialer og vi står klar til at hjælpe dig.

Jacob Rosenberg
Mave-tarmkirurgi
Jason Joe Baker
Mave-tarm