Ofte stillede spørgsmål ifm. vægttab

Der følger ofte en række spørgsmål og usikkerheder med i forbindelse med vægttab, hvilket er helt naturligt. Her på siden vil vores læge Jason Joe Baker, give et svar på de ofte stillede spørgsmål.

Kan jeg tage det med på ferie?

Svar: Ja, helt bestemt. Da der er væske i pennen, skal det i en pose i håndbagagen sammen med andre væsker og gennemlyses særskilt i lufthavnen


Skal det ligge i køleskab?

Svar: Penne, som ikke er taget i brug, opbevares i køleskab (2-8°C). Penne, som er i brug kan opbevares højst 1 måned ved stuetemperatur (under 30°C) eller i køleskab (2-8°C). Opbevar pennen med hætten påsat, for at beskytte mod lys. Bemærk, at injektionsvæsken ikke må anvendes, hvis den er uklar eller farvet.


Må jeg genbruge kanylerne?

Svar: Kanylerne kan kun anvendes en gang. Ved at bruge kanylerne flere gange øges risikoen for infektion ved indstiksstederne. Det frarådes derfor at bruge dem flere gange.


Kan jeg få tilskud til medicinen?

Svar: Hvis du er medlem af Sygeforsikringen Danmark i gruppe 1, kan du få 50% tilskud til medicinen.


Hvordan får jeg en ny recept?

Svar: Når du skal øges i dosis, skal du ringe ind til sekretariatet for ny recept på den næste dosering.


Min vægt står stille – hvad gør jeg?

Svar: De fleste oplever perioder, hvor vægten ikke rykker sig. Det bedste råd er at være tålmodig. Efter nogle uger plejer vægten at rykke sig igen.


Jeg har taget Saxenda før – kan jeg komme over på Wegovy

Svar: Ja, vi anbefaler at skifte til Wegovy, da det er mere effektivt, og tilnogenlunde samme pris. Dog skal du have en ny telefonkonsultation – da det skal tages på en lidt anden måde end Saxenda.


Kommer jeg til at miste muskler/muskelmasse?

Svar: Ja, noget muskeltab kan forekomme under vægttab, da kroppen kan bruge muskelvæv som energikilde, især hvis man ikke får tilstrækkeligt med protein eller dyrker motion. Styrketræning og tilstrækkeligt proteinindtag kan hjælpe med at bevare muskelmassen.


Jeg er svimmel, hvad gør jeg?

Svar: Svimmelhed kan være et tegn på, at du ikke får nok kalorier, næringsstoffer, eller væske. Det kan også skyldes lavt blodsukker. Sørg for at spise regelmæssigt og drikke nok væske. Hvis problemet fortsætter, bør du kontakte en læge, da det også kan skyldes andre ting, som ikke har relation ved vægttabet.


Hvor meget vand/væske skal jeg drikke?

Svar: Det anbefales generelt at drikke omkring 1,5 til 2 liter vand om dagen, men dette kan variere baseret på aktivitetsniveau, temperatur, og din kropsstørrelse. Drik 1,5-2 liter vand om dagen og lyt ellers til din krops signaler om tørst.


Skal jeg træne samtidig?

Svar: Ja, motion er en vigtig del af et sundt vægttab og generel sundhed. Det hjælper ikke kun med at forbrænde kalorier, men kan også bevare muskelmassen og forbedre dit velbefindende.


Bør jeg tage vitaminer/vitamintilskud?

Svar: Hvis dit vægttabsprogram er meget restriktivt, kan du risikere at få for lidt af visse næringsstoffer. Når man tager vægttabsmedicin spiser man generelt mindre og der er en risiko for at man får for lidt af visse vitaminer, såsom D-vitamin og B-vitamin. Det anbefales derfor at tage tilskud af dette så længe man taber sig i vægt, men man kan også have fokus på at spise produkter, som indeholder dette, såsom kød og fed fisk.


Jeg oplever ændret menstruations cyklus?

Svar: Vægttab kan påvirke dine hormoner og dermed din menstruationscyklus. Det er ikke ualmindeligt at opleve uregelmæssigheder, men hvis problemet fortsætter, bør du tale med en læge.


Jeg er blevet mere tør i munden end normalt (mundtørhed)?

Svar: Dette kan skyldes at man drikker for lidt væske, så sørg for at drikke nok vand gennem dagen. Det kan også være en bivirkning til vægttabsmedicinen og dette kan modvirkers ved f.eks. at tygge tyggegummi eller drikke noget med smag i. Hvis problemet varer ved, er det en god idé at konsultere en læge.


Jeg er begyndt at have mere hovedpine, ondt i hovedet eller migræne end normalt?

Svar: Hovedpine kan opstå som følge af dehydrering, lavt blodsukker eller som reaktion på kostændringer. Sørg for regelmæssig indtagelse af væske og eventuelt små mellemmåltider. Generelt er den hyppigste årsag dog spændinger i nakken og ryggen, men det er dog også en sjælden bivirkning ved vægttabsmedicin. Hvis hovedpinen varer ved, bør du tage kontakt til din egen læge.


Jeg er begyndt at blive forstoppet eller have hård mave?

Svar: Ændringer i kosten, især reduceret indtag af fibre, kan føre til forstoppelse. Øg dit indtag af fibre fra frugt, grøntsager og fuldkorn og drik rigeligt med vand. Forstoppelsen kan også afhjælpes med Magnesia eller HUSK. Hvis man har været forstoppet i en længere periode, så har tarmene ofte behov for tilskud af f.eks. HUSK eller magnesia i 1-3 uger efterfølgende, så at holde dem i gang.


Jeg er begyndt at have oftere tynd mave eller diarre?

Svar: Vægttabsprogrammer, især dem der indebærer store ændringer i kostens sammensætning, kan udløse diarre. Man kan forsøge at indtage flere kostfibre og evt. tilskud af HUSK. Hvis du har over 3 afføringer om dagen i mere end 2 uger, så bør du tage kontakt til din egen læge for at undersøge, om det kan skyldes nogle bestemte bakterier eller anden tarmsygdom. Vægttabsmedicin kan i sjælde tilfælde også være skyld i diarre og tynd mave, men afføringen bør blive normal når man stopper med dette. Hvis man tager vægtabsmedicin og har haft tynd mave mere end 3 gange om dagen i 2 uger og IKKE har feber, så kan man også prøve at stoppe med vægttabsmedicinen for at se om det hjælper.


Efter mit vægttabet er jeg begyndt at have oftere mavesmerter?

Svar: Afhængigt af hvor kraftige smerterne er, hvor ofte de kommer, hvor de sidder og om man har feber, så kan det skyldes flere forskellige ting

Bemærk venligst
…at listen nedenfor ikke er udtømmende. Generelt hvis man har milde mavesmerter kan man se tiden an i nogle uger, men hvis man har moderate til kraftige mavesmerter, som ikke skyldes en maveinfektion, så bør man tage kontakt til en læge.
  • Det hyppigste: Milde til moderate smerter der kommer og går, der sidder omkring navlen og føles murrende kan skyldes forstoppelse eller diarre (især hvis man også har feber). Dette kan bl.a. skyldes forstoppelse, maveinfektion (især hvis man også har feber), inflammatorisk tarmsygdom, eller bivirkning af vægttabsmedicin.

    • Den mindre hyppige: Moderate til kraftige smerter der kommer og går, der sidder i højre side af maven under ribbenene, kan f.eks. skyldes galdesten. Det ses desværre en gang imellem at store vægttab kan øge risikoen for galdesten. Hvis du mener at du har smerteanfald pga. galdesten bør du tage kontakt til en læge

    • Den sjældne: Kraftige smerter der varer ved, sidder i den øvre del af maven og stråler om til ryggen, kan f.eks. skyldes akut betændelse i bugsputkirtlen. Dette er dog en sjældnere tilstand, men kræver straks behandling på et hospital. Ring derfor til en læge, hvis du har disse symptomer.


Mit hår er blevet tyndt? (Hårtab)

Svar: Hårtab kan være et tegn på at man mangler nærringsstoffer, som kan forekomme ved hurtigt eller omfattende vægttab. Ved større vægttab kan ens hårsække gå i dvale og holde pause med at producere hår, så det bliver en smule tyndere. Sørg for at få tilstrækkeligt med proteiner og tag eventuelt tilskud af vitaminer for at begrænse dette. Når vægten er stabiliseret bør hårsækkende blive aktive igen og begynde at producere hår igen.

Mød vores læger

Vi er et team bestående af speciallæger, sygeplejersker og lægesekretærer. Vi har alle mange års erfaring inden for de forskellige specialer og vi står klar til at hjælpe dig.

Jacob Rosenberg
Mave-tarmkirurgi
Jason Joe Baker
Mave-tarm