Føleforstyrrelse

Føleforstyrrelser betyder, at mange nerver isÌr dem i fødderne ikke fungerer, som de skal. Det vil sige, at de leder nervesignaler dürligt. 2-3% af befolkningen lider af føleforstyrrelser og hyppigheden stiger med alderen.

Hvad er symptomerne pü nedsat følesans?

De første symptomer er ofte nedsat følesans i hud og led. Dette kan give følelsen af at have puder under fødderne og usikker gang. Desuden har enkelte smertefuld prikken eller stikken.

Nedsat ledsans medfører, at man er usikker pü, hvor foden er. Dette betyder, at man lettere kan snuble eller vrikke om pü foden og giver general besvÌr med balancen.

Senere kan der komme tiltagende kraftnedsÌttelse, som kan vise sig ved at der er nedsat kraft nür foden skal bøjes opad, ogsü kaldet dropfod. LÌs mere om nedsat følesans her.

Hvorfor für man føleforstyrrelser?

Der findes mange forskellige ĂĽrsager til føleforstyrrelser. Tilstanden er ofte en følge af anden sygdom som fx en følge af alkoholoverforbrug, insulin- og ikke-insulinkrĂŚvende diabetes, stofskiftesygdom, B12-vitaminmangel, arvelighed eller anden sygdom

Hvordan undersøger og behandler man nedsat føleforstyrrelser?

Neurologen stiller diagnosen pü grundlag af sygehistorie, symptomer og en grundig undersøgelse.

Det kan vÌre nødvendigt med supplerende undersøgelser for eksempel røntgenbillede, blodprøver eller EMG eller en sükaldt rygmarvsprøve (lumbalpunktur)

MĂĽlet med behandlingen er at forhindre, at tilstanden bliver forvĂŚrret.

Hvis en anden sygdom er ürsag til lidelsen, fx diabetes, er det vigtigt at behandle denne sygdom bedst muligt. Hvis overforbrug af alkohol er ürsagen, bør dette reduceres og helst ophøre. I disse tilfÌlde vil ogsü tilførsel af B-vitaminer kunne hjÌlpe.

Fysisk trĂŚning er godt for funktionsniveauet, men det pĂĽvirker formentlig ikke selve sygdommen.

Vi stĂĽr klar til at hjĂŚlpe dig.

PĂĽ CPH Privathospital stĂĽr vi altid klar til at hjĂŚlpe dig. Kontakt os her.

Mød vores neurologer

Vi er et team bestĂĽende af speciallĂŚger, sygeplejersker og lĂŚgesekretĂŚrer.
Vi har alle mange ĂĽrs erfaring inden for de forskellige specialer og vi stĂĽr klar til at hjĂŚlpe dig.

Peter Zeeberg
Neurologi
Saad Al Hamdany
Neurologi