Diskusprolaps

De fleste mennesker belaster dagligt rygsøjlen, og der sker løbende forandringer i ryggen. I værste fald kan forandringerne føre til en diskusprolaps

De fleste af os har oplevet at have ondt i ryggen. Faktisk er det en af de mest almindelige former for smerter, som danskere døjer med.

Rygsmerter eller smerter i lænden kan være utroligt belastende. Men det er som regel ikke farligt at have ondt i ryggen, og for det meste går det over af sig selv. Hos nogle bliver smerterne ved og hos omkring hver femte skyldes smerterne en såkaldt degenerativ rygsygdom, som i nogle tilfælde kan føre til en diskusprolaps.

Hvad er en diskusprolaps?

En diskusprolaps opstår når den bløde gelemasse inde i bruskskiven (diskus) bryder helt igennem en sprække i den omgivende bindevævsring. Den bløde del kan pose ud mod rygmarvskanalen. Hvis udbulningen trykker på en nerve, kan der opstå smerter. Dog giver en diskusprolaps ikke altid smerter. 
En diskusprolaps opstår oftest i lænden, men også halshvirvlerne og i sjældnere tilfælde kan brystryghvirvlerne rammes.

En diskusprolaps skyldes ofte, at bindevævet omkring en diskusskive, der sidder mellem ryghvirvlerne, bliver svækket, som vi bliver ældre. Men skader kan også være årsagen.

Hvordan behandler man en diskusprolaps?

Diskusprolaps behandles ofte uden operation og vil typisk bestå af aflastning af ryggen, evt. smertestillende medicin og forsigtig genoptræning, når symptomerne er aftager.

Slidgigt i ryggen?

Ses med tiltagende hyppighed jo ældre man er og er ikke nødvendigvis årsag til rygsmerter og er sommetider et tilfældigt fund, men kan godt være årsag til smerter, inflammation og evt. ledskred i ryggen. Der vil ofte være behov for en MR-skanning af ryggen så man kan vurdere de forskellige faktorers sværhedsgrad og betydning for de aktuelle rygsmerter. Behandlingen er oftest målrettede træningsøvelser til ryggen og i udvalgte tilfælde operation.

Ledskred i ryggen?

Skyldes oftest slidgigt men ses også efter ulykkestilfælde. Også her er behandlingen målrettede træningsøvelser til ryggen og i udvalgte tilfælde operation hvor man stabiliserer det ramte område.

Vores reumatologer tilbyder hurtig og præcis diagnose inden for ryglidelser med symptomer som rygsmerter evt. med strålesmerter til benene (iskias) eller nakkesmerter evt. med udstråling til armene. 

Mød vores reumatologer

Vi er et team bestående af speciallæger, sygeplejersker og lægesekretærer.
Vi har alle mange års erfaring inden for de forskellige specialer og vi står klar til at hjælpe dig.

Peter Kryger
Reumatolog
Lars Bjørn Jensen
Reumatolog
Prabhat Kumar
Reumatologi