Bihuleoperation
Vores øre- næse- halslæger er specialister i bihuleoperationer og råder over det nyeste udstyr til operationen
Hvornår skal man have en bihuleoperation?
Formålet med en bihuleoperation er at behandle gener i bihulerne og næsen. Det kan eksempelvis være gentagne eller kroniske bihulebetændelser eller polypper i næsen.
En bihuleoperation kan være nødvendig, hvis du lider af kronisk bihulebetændelse eller af en anden sygdom, der irriterer kæbe- og pandehuler, kilebenshulen og sibenscellerne.
Formålet med en bihuleoperation
Operationens formål er at mindske både betændelse og hævelse af bihulernes slimhinder. Operationen åbner samtidig op for bihulerne, så der kan komme ordentligt gennemgang fra bihulerne til næsehulen. Det gør, at alt sekret fra området igen kan få frit afløb. Formålet med operationen er, at afløbet fra bihulerne genskabes og udvides, så risikoen for tilstopning bliver mindre. Endvidere er formålet at øge luftpassagen i næsen, mindske tryk fra bihulerne og bedre lugtesansen. Ca. 80% af de patienter, som bliver opereret, får det væsentlig bedre. Lugtesansen kan blive markant bedre og normaliseres ofte efter operationen, ligesom luftpassagen i næsen øges efter operationen. I visse tilfælde, hvor der har været omfattende bihulesygdom over længere tid inden operationen, kan der ikke altid forventes, at lugtesansen genvindes, omend luftpassagen ofte bedres. Ved fjernelse af næsepolypper er der stor risiko for tilbagefald, men de fleste får stor gavn af operationen, som altid skal følges op med medicinsk behandling.
Undersøgelse
Inden beslutningen om en operation kommer du til forundersøgelse hos en af vores speciallæger i øre-næse-halskirurgi. Vores speciallæge lytter til dine symptomer og undersøger dig. CT-scanning kan være nødvendig, og det bliver vurderet i hvert enkelt tilfælde, om dette er nødvendigt. Sygdomme og gener i bihulerne kan i mange tilfælde behandles medicinsk. I andre tilfælde vil en operation være den bedste løsning for dig. Aftaler vi, at en operation er den bedste løsning, gennemgår speciallægen forløbet samt mulige bivirkninger og komplikationer med dig. Vi taler desuden om, hvad du kan forvente dig af operationen.
Endvidere vil formålet med undersøgelsen altid være at lave en behandlingsplan, der er optimal – netop for dig.
Operation – under og efter bihuleoperation
Under operationen
Operationen varer ca. 1-1,5 time. Du bliver bedøvet ved, at der lægges en (plast) kanyle ind i håndryggen, hvor bedøvelsesmidlet sprøjtes ind. Bihuleoperationen foregår via næseborene, og fremgangsmåden afhænger af den valgte operationsteknik, som beskrevet under kirurgisk behandling. Man udvider oftest de naturlige afløb fra næsens forreste bihuler. Afløbet bliver derved bredere og lukker ikke så nemt til igen. Alle bihulerne kan åbnes gennem næsen, og der bliver ingen synlige ar. Eventuelt vil du få rettet generende skævhed i næsen samtidigt. Ved operationens afslutning får du en salvegazestrimmel i næsen. Gazestrimlen fjernes næste dag. Alternativt får du et par selvopløselige bløde små tamponer i næsen. Såfremt du har fået rettet din næseskillevæg under operationen, vågner du med nogle bløde silikoneplader i næsen. Disse skal sidde en uge.
I tilfælde af slimhindehævelse i næse og bihuler vil det være tilrådeligt med midlertidig binyrebark behandling i forbindelse med operationen.
Efter operationen
Efter operationen får du en sengeplads til dagen efter, hvor samme speciallæge vil kigge til dig. Du taler med speciallægen og sygeplejersken, som informerer om planen og forholdsregler i tiden efter operationen. Blødning og smerter forekommer normalt i let grad fra næsen de første timer efter operationen, og du kan have lettere smerter over bihulerne. Du kan have behov for smertestillende medicin.
Du kan opleve lidt siven fra næsen og eventuelt let temperaturforhøjelse samme dag efter operationen, men det aftager normalt dagen efter. Du kan også have forbigående ømhed i det område, hvor vi har foretaget operationen – men ikke mere, end hvad milde smertestillende piller kan klare.
En bihuleoperation efterlader ikke ar i ansigtet.
Samme læge og hurtig behandling
Uanset om symptomerne er opstået akut eller er af længerevarende karakter, bør du ses af en speciallæge i øre-næse-hals. Vores speciallæger står klar til at hjælpe dig, så du hurtigt kan få stillet den rigtige diagnose, uanset om du er privatbetaler, har en sundhedsforsikring eller kommer gennem den offentlige ventetidsgaranti.
Alle undersøgelser kan foregå på CPH Privathospital, og du har derfor samme erfarne speciallæge gennem hele forløbet.
Mød vores læger
Vi er et team bestående af speciallæger, sygeplejersker og lægesekretærer.
Vi har alle mange års erfaring inden for de forskellige specialer og vi står klar til at hjælpe dig.