Slidgigt i ryggen

Har du slidgigt i ryggen? Eller måske en slem diskusprolaps? Så er en stivgørende rygoperation nogle gange den bedste og eneste løsning for at mindske smerterne. Læs om symptomer på slidgigt, og hvordan vi sikrer dig en tryg behandling.

Smerter i ryggen rammer stort set alle mennesker i løbet af livet. Heldigvis er rygsmerter som regel ikke farligt, og de forsvinder ofte af sig selv igen. 

Men andre gange kan smerterne vare ved, hvilket kan være utroligt belastende for dig i din hverdag. Måske oplever du selv smerter og stivhed i lænden, når du skal i gang med at bevæge dig? Årsagen kan være en såkaldt degenerativ rygsygdom – for eksempel spinalstenose og spondylartrose, der i daglig tale også bliver kaldt for “slidgigt i ryggen”.

Behandlingen kan være konservativ med fysioterapi, men det kan også være, du har behov for en stivgørende rygoperation. Begge dele har vi stor erfaring i. På CPH Privathospital har vi nemlig dedikerede speciallæger og fagpersoner, der er opdaterede på den seneste viden og med en god portion erfaring i bagagen. 

Her kan du altså både få professionel operation, behandling og genoptræning af slidgigt i ryggen. Har du spørgsmål til vores forløb, eller ønsker du at få kigget nærmere på dine symptomer på slidgigt? Kontakt os for undersøgelse eller behandling her.

Hvorfor får man slidgigt i rygsøjlen?

Ved slidgigt i ryggen bliver brusk og væv omkring leddene langsomt ødelagt. Symptomer kan for eksempel være ømme og stivhed i lænden, eventuelt også i ryg og nakke, når du bevæger dem, eller efter du har hvilet dig. 

Der kan være flere årsager til gigt i ryggen; fx svage muskler og kraftig belastning af led over tid kan blandt andet være nogle af en af dem. Ofte er der tale om aldersbetinget slid, som udvikler sig langsomt over tid, men forandringerne kan også være medfødte eller skyldes senfølger efter en rygskade.

Din rygsøjle består blandt andet af enkelte ryghvirvler, der danner led til hinanden gennem båndskiven, diskus, og gennem to ledfacetter. I disse led kan der med tiden opstå forandringer, som giver smerte, når du bevæger dig eller har hvilet dig. Det kan både gå ud over dine funktionssmerter, mobilitet og livskvalitet.

En stivgørende operation – også kaldet for stabiliserende rygoperation – kan ofte hjælpe og mindske smerterne. Operationen fjerner altså ikke problemet helt. Til gengæld kan du bedre få din livskvalitet tilbage. Læs mere om vores rygkirurgiske indgreb, hvor du også kan få behandling for blandt andet diskusprolaps i lænden.

Opdag symptomer på slidgigt i rygsøjlen

Det er ikke sikkert, at du oplever tegn på slidgigt. Dog er både ledskred og slidgigt med til at give kroniske smerter i lænden, og i en del tilfælde stråler smerten ud i benene. Dette skyldes blandt andet, at nerverne i ryggen ikke har den plads, som de under normale omstændigheder har.

Derfor er der mange, der oplever symptomerne som ubehag og stivhed i kroppen. Hvis der også er et tryk på en nerve, så får du smerter i ryggen og ofte også i benene, så du ikke kan gå så langt ad gangen. 

Du kan også opleve, at smerterne er værst, når det syge led skal i gang efter en pause, men at din smerte forsvinder, når leddet er varmet op. Smerterne kommer også typisk igen, hvis leddet bliver overbelastet. 

Følgende symptomer kan være tegn på ledskred eller slidgigt i rygsøjlen:
  • Smerter i lænden
  • Smerter der trækker ned i benene
  • Tunge og trætte ben ved gang
  • Nedsat gangdistance
  • Lindring når du bøjer dig forover

Oplever du et eller flere af ovenstående symptomer? Så anbefaler vi dig at kontakte en læge med speciale i rygsygdomme. På den måde kan du bedre finde årsagen til dine smerter og få den rigtige behandling.

En stivgørende rygoperation af erfarne sygspecialister

Nogle af os kan sagtens leve med slidgigt, mens andre oplever voldsomme smerter.

Hælder du mest til det sidste, kan du derfor have behov for en stivgørende operation. Med den forsøger vores specialister at stabilisere en større eller mindre del af rygsøjlen, så du kan mindske dine vedvarende smerter i ryggen.

Operationen foregår i fuld bedøvelse, hvor vores erfarne kirurg lægger et snit over det, der hedder torntappene i lænden. Under operationen fjerner kirurgen torntappen og hvirvelbuen på de hvirvler, der er gledet fra hinanden. På den måde kommer der nemlig plads i rygmarvskanalen og til nerverødderne. Til sidst bliver der eventuelt sat skruer og barer mellem hvirvlerne for at stabilisere ryggen endnu mere.

Alt dette gennemgår kirurgen dog omhyggeligt med dig i forbindelse med forundersøgelse og planlægning af forløbet

Hos CPH Privathospital tager vi nemlig tid til den personlige dialog. Vi ønsker, at du kan være tryg både før, under og efter den stivgørende operation. Derudover vil det også være den samme, erfarne speciallæge som følger dig gennem hele forløbet. Læs mere om vores speciale i rygkirurgiske indgreb her.

Mød vores reumatologer

Vi er et team bestående af speciallæger, sygeplejersker og lægesekretærer.
Vi har alle mange års erfaring inden for de forskellige specialer og vi står klar til at hjælpe dig.

Peter Kryger
Speciallæge i reumatologi
Lars Bjørn Jensen
Speciallæge i reumatologi
Prabhat Kumar
Speciallæge i reumatologi