Om urinveje
Urinvejene kan rammes af en lang række sygdomme fra tilfælde af blærebetændelse, smertetilstande i flankerne eller vandladningssymptomer til mere alvorlige kræftsygdomme.

Sygdomme i urinvejene varetages oftest af det kirurgiske urologiske speciale, og nyresygdomme overvejende af det medicinske nefrologiske speciale.

Urinvejsinfektion, og let nedsat nyrefunktion, kan ofte behandles via egen læge, men ved mere komplicerede tilstande er der behov for undersøgelser og behandlinger foretaget ved specialist, herunder sygdomme i prostata.

Blærebetændelse hos mænd

Blæresten dannes oftest som følge af dårlig blæretømning. Urinmængden som heraf konstant er i blæren gør, at mineraler og affaldsstoffer krystalliseres og blæresten opstår. Blæretømningsbesvær er et typisk problem ældre mænd har, og derfor forekommer blæresten hyppigst hos mænd (90 %).

Symptomer på blæresten

De typiske symptomer, som også ses ved forstørret prostata, kan være blærestensbetinget eller betinget af afløbsproblemer:

  • Blod i urinen
  • Pludseligt ophør af urinstrålen
  • Ømhed, som stråler ud i urinrøret
  • Hyppig vandladning
  • Natlig vandladning
  • Slap stråle
  • Blæretømningsbesvær, brug af bugpresse
  • Efterdryp, evt. utæthed/inkontinens
  • Bydende vandladningstrang

Undersøgelse og behandling

Vi tilbyder undersøgelser med henblik på at identificere årsagen til blærestensdannelsen. Undersøgelserne inkluderer udfyldelse af væske- og vandladningsskema, en vandladningsprøve med måling af rest urin i blæren ved ultralyd, evt. ultralydsundersøgelse af prostata, evt. kikkert-undersøgelse af blæren (cystoskopi), og evt. røntgenundersøgelse. Derudover evt. urodynamisk undersøgelse.

Behandlingen er kirurgisk enten gennem urinrøret med knusning af sten eller ved et åbent indgreb, i fald der er tale om stor eller flere store sten. Eventuelt udføres samtidig prostataoperation.

Samme læge og hurtig behandling

Uanset om symptomerne er opstået akut eller er af længerevarende karakter, bør du ses af en speciallæge i urologi. Vores speciallæger står klar til at hjælpe dig, så du hurtigt kan få stillet den rigtige diagnose, uanset om du er privatbetaler, har en sundhedsforsikring eller kommer gennem den offentlige ventetidsgaranti.

Alle undersøgelser kan foregå på CPH Privathospital, og du har derfor samme erfarne speciallæge gennem hele forløbet.

Mød vores urologer

Vi er et team bestående af speciallæger, sygeplejersker og lægesekretærer. Vi har alle mange års erfaring inden for de forskellige specialer og vi står klar til at hjælpe dig.

Peter Thind
Urologi
Kim Krarup
Urologi
Mikael Aagaard
Urologi
Muhammad Al-hamadani
Urologi
Læge ikke fundet
Vladimir Karas
Urologi
Mehdi Nabipour
Urologi
Læge ikke fundet