Om urinveje
Urinvejene kan rammes af en lang række sygdomme fra tilfælde af blærebetændelse, smertetilstande i flankerne eller vandladningssymptomer til mere alvorlige kræftsygdomme.

Sygdomme i urinvejene varetages oftest af det kirurgiske urologiske speciale, og nyresygdomme overvejende af det medicinske nefrologiske speciale.

Urinvejsinfektion, og let nedsat nyrefunktion, kan ofte behandles via egen læge, men ved mere komplicerede tilstande er der behov for undersøgelser og behandlinger foretaget ved specialist, herunder sygdomme i prostata.

Blærebetændelse hos mænd

Omkring 30 % af kvinder vil få urinvejsinfektion i løbet af livet. Af disse kan 20 % få tilbagevendende blærebetændelse. Urinvejsinfektion er mindre hyppig hos mænd.

Hvad er blærebetændelse?

Blærebetændelse og andre urinvejsinfektioner er betændelse i urinvejene, og skyldes oftest bakterier. Hos især ældre kvinder ses forekomst af bakterier i urinen, som ej giver symptomer og kræver oftest ikke behandling.

Symptomer på blærebetændelse

Betændelsen beklæder indersiden af blæren og/eller urinvejene og medfører irritation af overfladen. Deraf opstår symptomerne:

  • Svie eller smerter ved vandladning
  • Hyppige små vandladninger
  • Smerter over blæren eller i flanken/siden
  • Urinvejsinfektion kan føre til bitestikelbetændelse (hos mænd)
  • feber eller blod i urinen

Typiske årsager til blærebetændelse

Årsagen til typisk urinvejsinfektion er bakteriel. I sjældnere tilfælde kan det skyldes svampeinfektion. Blærebetændelsessymptomer kan også være forårsaget af inflammation, som er en infektionslignende tilstand uden mikroorganismer.

Undersøgelse og behandling

Vi tilbyder undersøgelser med henblik på at identificere en tilgrundliggende årsag til infektionen eller tilbagevendende blærebetændelser. Undersøgelserne inkluderer udfyldelse af væske- og vandladningsskema, en vandladningsprøve med måling af rest urin i blæren ved ultralyd, evt. kikkert-undersøgelse af blæren (cystoskopi), og evt. røntgenundersøgelse.

Behandling opstartes efter forundersøgelsen, eller når det findes nødvendigt.

Samme læge og hurtig behandling

Uanset om symptomerne er opstået akut eller er af længerevarende karakter, bør du ses af en speciallæge i urologi. Vores speciallæger står klar til at hjælpe dig, så du hurtigt kan få stillet den rigtige diagnose, uanset om du er privatbetaler, har en sundhedsforsikring eller kommer gennem den offentlige ventetidsgaranti.

Alle undersøgelser kan foregå på CPH Privathospital, og du har derfor samme erfarne speciallæge gennem hele forløbet.

Mød vores urologer

Vi er et team bestående af speciallæger, sygeplejersker og lægesekretærer. Vi har alle mange års erfaring inden for de forskellige specialer og vi står klar til at hjælpe dig.

Peter Thind
Urologi
Kim Krarup
Urologi
Mikael Aagaard
Urologi
Muhammad Al-hamadani
Urologi
Læge ikke fundet
Vladimir Karas
Urologi
Mehdi Nabipour
Urologi
Læge ikke fundet