Kol

KOL (Kronisk Obstruktiv Lungesygdom) er den hyppigst forekommende lungelidelse og er oftest udløst af tobaksrygning.

Sygdommen kan ikke helbredes, men med et rygestop, fysisk aktivitet og den rette medicinering kan du få et meget bedre liv og bremse sygdommens udvikling.

Hvad er KOL?

Ved KOL sker der en langsom ødelæggelse af lungevævet, og er ofte kombineret med hoste og slimdannelse.

Hvorfor får man KOL?

Ofte er tobaksrygning hovedårsagen til at man udvikler KOL, men KOL kan også forekommer hos mennesker, som aldrig har røget. Tobaksrygningen udløser en kronisk betændelsestilstand i bronkierne og lungerne. Dette medfører et funktionstab af bronkieslimhinden og lungekapaciteten. 

Vidste du, at…
40-års alderen, men de fleste er 50 – 70 år, når diagnosen bliver stillet. Sygdommen er imidlertid snigende, og man kan have været syg i mange år, inden diagnosen KOL bliver stillet.

Symptomer på KOL?

Det mest karakteristiske med KOL er åndenød ved anstrengelse. De som lider af svær KOL vil få åndenød selv ved den mindste anstrengelse. KOL patienter er i særlig risiko for luftvejsinfektioner og ved akut forværring kræver dette hospitalsindlæggelse. Vi anbefaler, at alle KOL patienter lader sig influenza vaccinere for at nedsætte risikoen for lungebetændelse. Læs mere om symptomerne på KOL her.

Hvordan undersøger og behandler man KOL?

Som nævnt kan sygdommen ikke helbredes, da det ødelagte lungevæv ikke kan genvindes. Det er derfor meget vigtigt, at sygdommen opdages i tide, så man kan bremse den. Har du problemer med luftvejene bør du ses af en speciallæge i lungemedicin og vores speciallæger står klar til at hjælpe dig, så du hurtigt kan få stillet den rigtige diagnose, uanset om du selv betaler, har en sundhedsforsikring eller kommer gennem den offentlige ventetidsgaranti.

Har du spørgsmål er du altid velkommen til at kontakte os her.

Mød vores læger

Vi er et team bestående af speciallæger, sygeplejersker og lægesekretærer.
Vi har alle mange års erfaring inden for de forskellige specialer og vi står klar til at hjælpe dig.

Mogens Kappel
Lungemedicin
Joakim Bendel
Lungemedicin