Navlebrok
Navlebrok opstår, når en del af din bughinde stikker ud gennem en åbning i mavemusklerne ved navlen. Tilstanden er især normal hos mindre børn, men voksne kan også få det. I begge tilfælde er navlebrok ofte helt ufarlig. Læs mere om, hvordan du kan genkende symptomerne på navlebrok, og hvad du kan gøre.
Hvad er navlebrok?
Har du ondt omkring navlen? Måske endda smerter i maven? Så kan det være et symptom på navlebrok. Årsagen skyldes bughinden og eventuelt en del af tarmen trænger gennem et svagt sted i bugvæggen.
Navlebrok er en tilstand, hvor en del af din bughinde og noget af maveindholdet ligger under huden i stedet for under musklerne. Hvis du får navlebrok, kan du ofte se det som en bule ved navlen, når du står oprejst, hoster eller presser maven ud. Det er ofte helt ufarligt og gør normalt ikke ondt, men du kan også få kraftige smerter.
I nogle tilfælde kan navlebrok nemlig udvikle sig til indeklemt brok. Det betyder, at noget af din tarm eller lidt fedtvæv er i klemme, fordi brokket enten sidder uheldigt eller er blevet snoet. Det gør, at blodtilførslen til tarmen har svært ved at komme igennem, hvilket giver pludselige og kraftige smerter. Oplever du dette, skal du søge akut behandling.
Hos CPH Privathospital foregår brokoperationer på højeste niveau og med det nyeste udstyr. Læs mere om, hvordan vi kan hjælpe dig.
Derfor kan du få navlebrok?
Normalt hjælper dine mavemuskler dig med at holde bughinden og de andre organer på plads. Men hvis musklerne eller bindevævet er svage, så risikerer du, at bughinden og noget af maveindholdet klemmer sig ud gennem musklerne – og dermed får du brok. Det samme kan ske, hvis trykket i bughulen bliver for høj på grund af for eksempel meget tunge løft.
Brok kan både være medfødt og ses især hos børn, men du kan også få det som voksen. Navlebrok hos voksne skyldes ofte overvægt, forstoppelse eller graviditet, men det kan også komme uden en oplagt grund.
Brokket hos børn er typisk 2-3 cm i diameter. Hos voksne kan det være mere end dobbelt så stort.
Hvordan føles brok i maven?
Normalt giver et lille brok kun få eller ingen gener, mens et større brok kan give ubehag og smerter – især ved hoste eller hvis du laver tungt fysisk arbejde. Du kan for eksempel opleve at være øm omkring navlen, brokket kan svie og give ubehag, ligesom navlebrok kan give kosmetiske gener.
Er der tale om et indeklemt brok, så er maven omkring navlen ofte hård og øm. Her kan du opleve symptomer som kvalme og opkast. Navlebrok hos babyer kan især være tydelig ved gråd, hvor navlen buler ud. Hvis maven omkring navlen begynder at gøre mere ondt, bliver rødt eller hårdt, så skal du søge læge med det samme.
En rød eller hård navle kan nemlig tyde på, at en tarm er i klemme. Her opstår der et stop i tarmen – også kendt som tarmslyng. Dette er en sjælden, men alvorlig tilstand, som kræver akut operation. Det samme gælder, hvis du får kvalme og kaster op. Meget sjældent kan du også blive meget hurtigt utilpas, svedig og svimmel.
Hvordan bliver diagnosen brok stillet?
Hvis der opstår en bule omkring navlen, er diagnosen oftest let at stille. Her vil vores speciallæge nemlig trykke på området og ofte også kunne trykke brokket tilbage på plads. Dette er den mest normale måde, som læger stiller diagnosen på.
Det kan dog være svært at føle brokket, hvis du for eksempel er meget overvægtig. Her kan en CT-scanning være en hjælp.
Heldigvis er navlebrok stort set altid en ufarlig tilstand. Det er kun farligt, hvis du får en rød navle, har et hårdt brok eller får store smerter ved navlen og ikke bliver akut behandlet.
Hvornår skal navlebrok behandles?
Som regel kan din læge trykke et mindre brok på plads. Hvis bulen er blød og ikke øm, så haster det ikke at få en operation. Du bør dog diskutere med din læge, om det kan blive aktuelt. Hos voksne vil et navlebrok nemlig aldrig forsvinde af sig selv – men kan faktisk vokse. Hvis brokket bliver hårdt, meget ømt og ikke lader sig presse ind i maven, så skal du opereres.
Hos børn under tre år forsvinder navlebrok normalt af sig selv uden behandling. De skal altså ikke nødvendigvis blive opereret. Hullet lukker nemlig ofte af sig selv inden for de første leveår. Er det ikke tilfældet efter cirka treårsalderen, så bør du overveje en operation.
På CPH Privathospital opererer vi kun børn over 10 år. Her vil du tale med vores speciallæge inden operationen. På den måde kan du blive mest mulig tryg og få svar på eventuelle spørgsmål. Bagefter vil du være i fuld bedøvelse, mens operationen er i gang. Læs mere om, hvordan operation af navlebrok foregår hos os.
Hvad kan du gøre for at undgå navlebrok?
Du kan desværre ikke sikre dig, at dit barn ikke får navlebrok. Heldigvis er der tiltag, du kan bruge, hvis du som voksen vil undgå brok. Det væsentligste er at være forsigtig med tunge løft – både før og efter en eventuel operation.
Har du først fået brok, så er det vigtigt, at du holder øje med, om brokket kan falde på plads af sig selv eller ved let tryk, og om det pludselig bliver smertefuldt.
Du er altid velkommen til at kontakte os hos CPH Privathospital. Her vil vores erfarne læger og sygeplejersker hjælpe dig med at svare på eventuelle spørgsmål.
Mød vores mave-tarmkirurger
Vi er et team bestående af speciallæger, sygeplejersker og lægesekretærer. Vi har alle mange års erfaring inden for de forskellige specialer og vi står klar til at hjælpe dig