Galdesten

Hvis du har galdesten, kan det give kvalme og kraftige smerter i øverste del af maven. Det kræver nogle gange en operation, hvor du får fjernet galdeblæren. Læs mere om, hvordan galdesten opstår, dens symptomer, og hvordan vi kan behandle dig for dine smerter.

Hvad er galdesten?

Kort fortalt er galdesten små sten i galdeblæren eller i galdevejene. De er helt normale at få og bliver typisk dannet på grund af kostvaner, livsstil og formentlig arvelige faktorer. Galdesten kan være fra millimeter til få centimeter store og sidder lige under leveren i galdeblæren.

I langt de fleste tilfælde vil symptomerne på galdesten gå over efter få timers smerter. At danne galdesten er ikke nødvendigvis en farlig lidelse. Hvis du derimod får betændelse i galdeblæren, eller hvis en galdesten sætter sig fast i galdegangen, så kan du få kraftige samt langvarige smerter og eventuelt udvikle gulsot. Galdesten ses i sjældne tilfælde hos børn, men hyppigere hos voksne.

Symptomerne vil typisk være i højre side af maven under højre ribbenskant og med udstråling til højre skulder eller ryggen. Disse smerter bliver kaldt for galdestensanfald. Nogle smerter går over af sig selv i løbet af få timer, men du kan også få brug for en akut operation. Du kan nemlig få risiko for gulsot og betændelse i galdeblæren.

På CPH Privathospital er vi specialister i den kirurgiske del af om mave-tarmsygdomme. Her får du erfaren behandling af blandt andet sten i galdeblæren. Læs mere om operation og indlæggelse hos os.

Derfor får du galdesten i galdeblæren

Din lever producerer flydende galde, som hjælper med at fordøje fedt i kroppen. Her er galdeblærens funktion at opbevare galden, indtil kroppen får brug for det. Når du spiser mad, trækker galdeblæren sig sammen og tømmer galden ud i tolvfingertarmen.

Desværre er der øget risiko for galdesten, hvis der er ubalance mellem galdens indholdsstoffer. Hvis du for eksempel spiser meget fed mad, kan det danne et for højt indhold af kolesterol i galden. Derudover kan galdesten også være arveligt eller opstå på grund af graviditet, hurtige vægttab, sukkersyge og overvægt.

Når galdeblæren dernæst trækker sig for at tømme galden, kan disse galdesten sætte sig fast og blokere. Det er her, du kan opleve ubehagelige smerter og galdestensanfald. Hvis stenen passerer fra galdeblæren, og du får sten i galdegangen, så kan du også få gulsot. Det ses blandt andet ved lys afføring og mørk urin samt gulfarvning af huden og af det hvide i øjnene.

Opdag symptomer på galdesten

Det er ikke altid, at du mærker til symptomer på galdesten. Du kan nemlig godt leve med dem, uden at det gør ondt. Oplever du derimod milde til kraftige smerter i højre del af maven – eventuelt med udstråling til ryggen? Så kan det være tegn på sten i galdeblæren. 

Smerterne starter normalt langsomt og bliver værre med tiden. Du vil typisk mærke dem efter et måltid med højt fedtindhold eller om natten, og de kan vare i flere timer. Hvis en sten i galdegangen stopper galden, vil huden blive gulfarvet. 

Her bør du være opmærksom på anfald af smerter, hvor du også får feber og/eller gulsot. Det kan være tegn på galdeblærebetændelse. Bliver huden gullig, kan det være et symptom på, at en sten har sat sig fast i de dybe galdegange.

Uanset om dine symptomer er kommet pludseligt eller har været der længe, så bør du ses af en kirurgisk speciallæge. Det er nemlig vigtigt, at du får den korrekte diagnose på dine mavesmerter. Kontakt din læge, hvis du ofte har ondt i maven eller kan se tegn på gulsot.

På CPH Privathospital stiler vi mod at tilbyde dig den bedste behandling, hvor du er i centrum. Du er derfor altid velkommen til at kontakte os, hvis du har spørgsmål.

Få professionel behandling af galdesten og galdeblære

Fjernelse af galdeblæren er den mest almindelige løsning på alvorlige galdestenssmerter. Det foregår ved hjælp af en kikkertoperation. På den måde fjernes risikoen for nye galdesten. Du kan sagtens leve uden galdeblæren.

Operationen foregår ved, at en tynd kanyle blæser luft i bughulen, så bugvæggen løfter sig. Det skaber plads til at operere. Små rør bliver dernæst ført igennem nogle snit i bugvæggen. Ved hjælp af en lille kikkert løsner og fjerner kirurgen så galdeblæren. Du kan tage hjem samme dag, men forvent en sygemelding i to til ti dage. Har du fået lavet en åben operation, skal du forvente at være sygemeldt i to til tre uger.

Under operationen er du i fuld bedøvelse. Samtidig sørger vi også for at give dig antibiotika, så der er mindre risiko for betændelse i sårene. Bagefter vil vores speciallæge fortælle dig om, hvordan det er gået, og hvordan du bør forholde dig efter operationen.

Er du nervøs for operationen? Hos CPH Privathospital værner vi om den gode patientoplevelse. Her er der ingen hurtig kirurgi eller nemme løsninger. Vores engagerede team arbejder nemlig efter høje standarder. Har du spørgsmål, svarer vi altid på dem, så du kan være tryg. Både inden, under og efter behandlingen.
Læs mere om fjernelse af galdeblæren her.

Mød vores mave-tarmkirurger

Vi er et team bestående af speciallæger, sygeplejersker og lægesekretærer. Vi har alle mange års erfaring inden for de forskellige specialer og vi står klar til at hjælpe dig

Læge ikke fundet
Jacob Rosenberg
Mave-tarmkirurgi
Nadia Abdelaal Henriksen
Mave-tarmkirurgi