Bivirkninger ved fjernelse af galdeblære

Hvis du skal have fjernet galdesten, betyder det også fjernelse af galdeblæren. Formålet med operationen er at mindske risikoen for nye galdesten, som kan give dig smerter i maven. Heldigvis kan du sagtens leve uden din galdeblære. Læs om de bivirkninger, der kan opstå efter operationen, og hvordan du bør forholde dig.

Bivirkninger ved at leve uden galdeblære

Du kan sagtens leve uden din galdeblære. At få fjernet galdeblæren betyder nemlig ikke, at din lever stopper med at producere galde for at fordøje maden. Nu løber det bare direkte ud i tarmen og ikke kun, når du spiser. Når galdeblæren er fjernet, forsvinder symptomerne på galdesten i langt de fleste tilfælde.

Til gengæld kan der være sjældne bivirkninger ved at leve uden en galdeblære. Der kan blandt andet opstå diarré den første tid efter fjernelsen af galdeblæren, og nogle kan opleve, at afføringen på sigt bliver lidt løsere end før operationen. Men livet uden galdeblære er oftest helt uden ulemper, og du kan spise normalt straks efter operationen.

Derfor kan fjernelse af galdeblæren være nødvendigt 

Galdeblæren sidder under leveren i højre side af maven og hjælper dig med at fordøje fed mad. Det sker ved, at den gemmer på flydende galde, som leveren producerer. Når du spiser maden, trækker galdeblæren sig sammen og tømmer galden ud i tolvfingertarmen gennem små kanaler – også kendt som galdegangene. Her er galden med til at nedbryde fedtet i maden.

Desværre kan der komme betændelse i galdeblæren, fordi en galdesten forhindrer den i at tømme sig. Du kan få galdesten på grund af blandt andet et hurtigt vægttab, hvilket også kan give galdestensanfald.

Galdestenssmerter er typisk stærke smerter under højre ribbenskant, som forekommer i anfald. I undertiden kan smerterne også stråle ud i ryggen. Smerteanfaldene varer typisk nogle timer. Hvis smerterne ikke går væk, og dermed varer måske 24 timer eller længere, kan der være tale om betændelse i galdeblæren. I sjældne tilfælde kan galdestenen også sætte sig fast i galdegangen, hvilket udvikler sig til gulsot. Ved begge situationer skal du søge akut lægehjælp.

Hos CPH Privathospital står vores speciallæger klar til at hjælpe dig. Her har vi stor erfaring med mave-tarmkirurgi. På den måde kan du både få stillet både den rigtige diagnose og behandling. Uanset om du selv betaler, har en sundhedsforsikring eller kommer fra det offentlige sundhedssystem.

Sådan fjerner vi nænsomt din galdeblære

Hos CPH Privathospital ved vi, at en operation og behandling kan virke skræmmende. Derfor starter vores erfarne speciallæge i mave-tarm kirurgi med en kort snak, før operationen går i gang. Her kan du få svar på spørgsmål om selve indgrebet, komplikationer, efterforløbet og lignende.

Da der ikke er nogen effektiv medicinsk behandling for galdesten, gør vi brug af en kikkertoperation. Operationen foregår ved, at en tynd kanyle blæser luft i bughulen, så bugvæggen løfter sig. Det skaber plads til at operere.

Bagefter laver vi fire små snit i bugvæggen, som små rør skal igennem. Ved hjælp af en kikkert kan kirurgen se galdeblæren meget tydeligt. Bagefter bliver den fjernet fra leverens underside. Dernæst bliver den lille udførselsgang fra galdeblæren og blodforsyningen til galdeblæren lukket med clips. Til sidst fjerner vi galdeblæren gennem det største hul ved navlen.

Du er naturligvis i fuld bedøvelse under operationen. Samtidig sørger vi også for at give dig antibiotika, så der er mindre risiko for betændelse i sårene. Efter din behandling vil speciallægen fortælle dig om, hvordan du bør forholde dig ved mulige bivirkninger og leve din normale hverdag.

Læs mere om at få fjernet galdesten hos CPH Privathospital.

Disse smerter kan du opleve efter operationen

Du kan tage hjem nogle timer efter operationen. Den typiske sygemelding fra arbejde er 2-10 dage efter operationen, men det kan være afhængig af dit erhverv. Har du fået lavet en åben operation, skal du forvente at være sygemeldt i to til tre uger. Efter en kikkertoperation kan du have smerter i højre skulder de første par dage. Det er helt normalt. Det skyldes den luft, som har været pustet ind i bughulen eller reflekser fra operationsområdet. Det er også helt normalt, at maven bliver lidt udspilet de første dage efter operationen.

Som med alle andre operationer er der en lille risiko for blødning og infektion. Det kan for eksempel være rødme, varme, hævelse, opkastninger samt smerter ved navlen eller i de andre operationssår. Er der infektion i et af de små sår på maven, så behandler vi det ved at åbne såret og skylle det med vand samt sæbe. Bagefter sætter vi plaster eller forbinding på. Såret vil herefter hele op fra bunden, og du vil normalt ikke få antibiotika.

Større komplikationer og bivirkninger ved fjernelse af galdeblæren er heldigvis sjældne. Det kan for eksempel være skade på organer i bughulen, hvilket kan give behov for en ekstra operation. Har du feber, utilpashed eller ondt i maven, eller er der kommet gulsot efter operationen? Så kontakt os, din egen læge eller lægevagten med det samme.

Mød vores mave-tarmkirurger

Vi er et team bestående af speciallæger, sygeplejersker og lægesekretærer. Vi har alle mange års erfaring inden for de forskellige specialer og vi står klar til at hjælpe dig

Læge ikke fundet
Jacob Rosenberg
Mave-tarmkirurgi
Nadia Abdelaal Henriksen
Mave-tarmkirurgi