Sygdomme i spytkirtlerne

Spytkirtelsygdomme er relativt sjældne og kan give symptomer i en eller i flere spytkirtler. Hvis man har gener fra spytkirtlerne, bør man gå til speciallæge og få det undersøgt.

Hvad er spytkirtler?

Mundhulen er beklædt med en slimhinde, der holdes fugtig af spyt. Spyttet kommer fra tre slags spytkirtler. Der er spytkirtler under tungen, to spytkirtler under kæben (kæbespytkirtlerne), og to spytkirtler foran øret (ørespytkirtlerne). 
Spytkirtlerne sørger for spytproduktion, så man bedre kan tygge maden, samt at holde mundhulen fugtig når man ikke spiser. 

Årsager til gener i spytkirtlerne

  • Infektion
  • Spytsten
  • Knuder i spytkirtlen 

Symptomer på sygdomme i spytkirtlerne

  • Hævelse i spytkirtlen som kan blive tiltagende øm. Hævelsen kan svinge og være ledsaget af feber.  
  • Dårlig smag i munden, hvis der er betændelse i spytkirtlerne.  
  • Langsomt voksende uøm knude i spytkirtlen. 

Undersøgelse

Klinisk undersøgelse hos speciallæge i øre-næse-halssygdomme og ultralydsscanning med finnålsprøve vil oftest give diagnosen.

Behandling

Hvis der er infektion og fastsiddende spyt i kirtlen, skal man have antibiotika. Endvidere bør man spise sure ting, for at spyttet kan løbe til munden. Såfremt dette ikke giver varigt resultat, eller hvis der er tale om kronisk infektion, spytsten – eller der er en knude i spytkirtlen, kan operation komme på tale. 
 
Operation af spytkirtler er en specialistopgave på grund af de nerver, der ligger omkring spytkirtlerne. I forbindelse med operation af kæbespytkirtel og ørespytkirtel skal man især passe på ansigtsnerven. 
På CPH Privathospital arbejder kirurgen med skånsom ultralydsaks og med nerveregistrering under operationen for at øge sikkerheden.  

Samme læge og hurtig behandling

Uanset om symptomerne er opstået akut eller er af længerevarende karakter, bør du ses af en speciallæge i øre-næse-hals. Vores speciallæger står klar til at hjælpe dig, så du hurtigt kan få stillet den rigtige diagnose, uanset om du er privatbetaler, har en sundhedsforsikring eller kommer gennem den offentlige ventetidsgaranti.

Alle undersøgelser kan foregå på CPH Privathospital, og du har derfor samme erfarne speciallæge gennem hele forløbet.

Mød vores læger

Vi er et team bestående af speciallæger, sygeplejersker og lægesekretærer.
Vi har alle mange års erfaring inden for de forskellige specialer og vi står klar til at hjælpe dig.

Malene Kirchmann
Øre-næse-hals
Claudia Becker
Øre-næse-hals