Tarsaltunnelsyndrom opstår, når den ene af underbenets større nerver, tibialis nerven eller dens grene bliver klemt bag fodleddets inderste ankelkno. Tilstanden vil oftest give føleforstyrrelser i fodsålen, idet nerven ligger sammen med sener og kar i en tunnel dækket af et bindevævsbånd hen over knoglen. Tarsaltunnelsyndromet i anklen svarer til karpaltunnelsyndromet i håndleddet.

Årsagen til tarsaltunnelsyndromet kan skyldes sko, der har siddet for stramt, forstuvning, brud i foden, platfod eller dannelse af knoglenæb.

Symptomer

Der er flere forskellige symptomer på lidelsen. Følgende er en række af de mest almindelige, som patienter oplever

  • føleforstyrrelser
  • stikkende og brændende smerte i fodsålen samt på fodens inderside
  • nogle gange smerter fra læggen. Smerten forøges oftest ved gang samt løb. Det er som regel ikke svært for ortopædkirurgen at stille diagnose, da symptomerne som oftest viser sig, når der trykkes på nerven bag ankelknoen

Behandling

Først og fremmest er det vigtigt, at du stopper med at lave de aktiviteter, som særligt fremkalder smerter. Det kan aflaste at bruge sko med en forholdsvis høj hæl. Aflastning og genoptræning er som regel også en del af behandlingen. Det kan også blive nødvendigt med medicinsk behandling i form af gigtpiller og evt. blokadebehandling med binyrebarkhormon.

Hvis ovenstående ikke har effekt, kan det blive nødvendigt med en operation, hvor vævet løsnes, så det ikke længere strammer og nerven får bedre plads.