Hofteartroskopi

På CPH Privathospital kan vi tilbyde dig, at blive opereret af en af de bedste ortopædkirurger i Danmark inden for hofteartroskopier. Læs mere om vores kikkertoperation af hoften og hvornår vi anbefaler hofteartroskopier.

Hvad er en hofteartroskopi?

En hofteartroskopi er en kikkertoperation af hofteleddet. Man kan fejle forskellige ting i hoften, der gør, at man får gener. Nogle af disse gener kan afhjælpes ved en kikkertoperation i hoften – en såkaldt hofteartroskopi. Ordet artroskopi betyder at “kigge ind i led”. Det er en undersøgelse, hvor man fører en smal kikkert på 4-5 mm i diameter ind i et af kroppens led, i dette tilfælde hofteleddet.

Vha. artroskopien kan man inspicere leddets indre og vurdere eventuelle skader på ledbånd, ledlæbe, ledkapsel, slimhinde og brusk. Man kan samtidig operere evt. skader på ledlæben, rense op i leddet, afglatte knoglefremspring og fjerne løse dele (mus) i hoften i forbindelse med artorskopien.

Hvornår tilbyder vi at lave en hofteartroskopi?

Ofte forsøger vi at behandle symptomerne/smerterne fra hofte-regionen uden kirurgi dvs. med træning eller fysioterapi. Er der ikke effekt af dette vil du blive undersøgt yderligere af en af vores ortopædkirurger. Dette vil ofte medføre en MR-scanning af hofteleddet med indsprøjtning af kontrast. En hofteartroskopi tilbydes primært til patienter med hoftesmerter, der skyldes forandringer inde i selve leddet og som ikke har udtalt slidgigt i hoften.

Dette gælder fx.:

  • Indeklemning i hofteleddet
  • Slidgigt
  • Ledlæbeskader
  • Slimhindeirritation fra en ledlæseskade
  • Bruskskader evt. mus i leddet

Hvis undersøgelsen bekræfter en af ovenstående diagnoser, vil du blive tilbudt en hoftekikkertoperation, såfremt ortopædkirurgen skønner at du med 80 % sikkerhed vil kunne hjælpes af en kikkertoperation.

Kikkertoperation af hoften er en relativt ny operationsmetode, og derfor er effekten på længere sigt ikke kendt endnu. Patienter uden slidgigt med ledlæbeskade eller ledmus får ofte et meget fint resultat og mere end 80 % af patienterne oplever, at operationen har hjulpet.

Operationen

En kikkertundersøgelse/hofteatroskopi er en ambulant operation og foregår under fuld bedøvelse. Patienten kan sædvanligvis sendes hjem nogle timer efter operationen. Enkelte patienter har led, der er meget følsomme for indgreb. Disse patienter kan reagere med usædvanlige smerter efter operationen. Tilstanden kan ikke forudses, og der må behandles med smertestillende medicin i noget tid efter operationen. Komplikationer ved kikkertundersøgelse af hofteled er ofte relateret til stræk, der påføres hofteleddet under operationen. Dette kan forårsage forbigående beskadigelser af nerver til underekstremiteten. Yderst sjældent kan der opstå enten infektion eller årebetændelse, som ved rettidig indgreb sædvanligvis behandles med godt resultat.

Efter operationen

Efter en hofteartroskopi må du som udgangspunkt støtte fuldt på benet og bevæge benet frit efter operationen. Du vil få besked, hvis der er særlige forhold, som er gældende for dig. Vi anbefaler dog, at du tager det med ro de første dage efter operationen for at minimere risikoen for hævelse og smerter. Opstår der alligevel hævelse, anbefaler vi, at du hviler dig – eventuelt med en ispose på. Du vil blive vejledt i relevante øvelser efter operationen. 

Hvor langtid er man sygemeldt?

Sygemelding i typisk 4-8 uger er oftest nødvendigt. Har man et fysisk mere krævende arbejde, kan det være nødvendigt med sygemelding i flere måneder. 

Mød vores ortopædkirurger

Vi er et team bestående af speciallæger, sygeplejersker og lægesekretærer.
Vi har alle mange års erfaring inden for de forskellige specialer og vi står klar til at hjælpe dig.

Søren Winge
Ortopædkirurgi
Jesper Bildsø
Ortopædkirurgi
Allan Ibsen Sørensen
Ortopædkirurgi
Peter Basse
Ortopædkirurgi
Jens Nørgård
Ortopædkirurgi
Rasmus Mikkelsen
Ortopædkirurgi