Efter en brystforstørrende operation

Efter en brystforstørrende operation kan du opleve smerter, hvilket er helt normalt. Ligeledes er der en række forholdsregler, du skal være opmærksom på. Hos CPH Privathospital får du derfor en tryg samtale og efterkontrol, så vi kan være sikre på, at alt er, som det skal være. Læs her, hvad du typisk kan opleve og ikke bør gøre af aktiviteter.

Hvad skal jeg være opmærksom på efter operation?

Hos CPH Privathospital vil vi gerne sikre os, at du føler dig tryg både før, under og efter en brystforstørrende operation (BFO). At få lavet større bryster er nemlig en stor og vigtig beslutning. Når du er klar igen efter din operation, vil din plastikkirurg derfor tale med dig om operationen, hvor du kan stille spørgsmål og få svar på, hvordan det er gået. Ligeledes vil en sygeplejerske fortælle dig, hvilke forbehold du skal tage.

For at du kan være tilfreds med operationen, får du en tid til efterkontrol hos os. Ligeledes ringer vi til dig dagen efter operationen for at høre, hvordan du har det. Det er vigtigt, at du fortæller os, hvis du har smerter, da vi på den måde kan hjælpe dig bedst muligt. Du kommer hjem samme dag, som du er blevet opereret. Sørg for, at du på dagen bliver hentet af en pårørende, og at du ikke er alene det første døgn.

4 gode råd efter brystforstørrende operation:
1. Tag den med ro de første dage og undgå store armbevægelser, tunge løft og anstrengende aktiviteter i cirka 2-3 uger.

2. Du må gerne gå i brusebad, men undgå direkte vand på dine sår fra operationen og hold dem så vidt muligt tørre.

3. Er du ryger, anbefaler vi et rygestop. Rygning øger nemlig risikoen for kapseldannelse og gør det sværere for dine sår at hele.

4. Så længe dine ar stadig er lyserøde, bør arrene ikke få sollys det første år. Det giver dig et pænere resultat.

Smerter efter brystforstørrelse

Det er helt almindeligt, at dine bryster kan være spændte og ømme 1-2 uger efter en brystforstørrende operation. Du kan derfor have behov for smertestillende tabletter de første dage, som du får af os. I de fleste tilfælde er smerterne væk efter cirka fem dage, men du kan også i længere tid opleve en brændende fornemmelse eller et jag op imod armhulen i længere tid. Bliver du utryg ved dine smerter, bør du altid tage fat i os

Overfølsomme bryster

De første måneder oplever flere kvinder ømhed ved berøring, men det bliver oftest normalt igen. De første dage bør du dog holde dig i ro derhjemme og undgå store armbevægelser samt tunge løft i cirka 2-3 uger. Er du meget forstyrret af dine overfølsomme brystvorter? Tag en snak med os om, hvad du kan bruge af plejeprodukt for at mindske følsomheden.

Støttende BH og brystbånd

En almindelig bøjle-BH kan genere eller gnave i arrene, hvorfor du bør vente nogle uger eller måneder efter operationen, før du går over til en almindelig BH igen. Hos os får du en behagelig sports-BH eller brystbånd med hjem på dagen. De bløde BH’er hjælper dig med at aflaste arrene. Følg anvisningerne fra din speciallæge eller sygeplejerske, så du får den korrekte støtte, komfort og et optimalt resultat.

Kontrol og opfølgning

Når du er blevet opereret, går der 10 til 14 dage, før du bliver kaldt ind til kontrol. Her fjerner vi tapen og kigger til sårene eller arrene. Herefter anbefaler vi, at du bruger tape over arrene de første tre måneder efter operationen, hvor du skifter tape en gang om ugen. Ved din kontrol får du også mere information om, hvad der gælder for dig. Er du i tvivl, så kontakt os.

Hvad må jeg lave efter operationen?

Brusebad og hårvask
Du må gerne tage brusebad og vaske hår dagen efter operationen, så længe du naturligvis ikke oplever smerter. Tapen (micropore) skal blive på, indtil du kommer til opfølgning. Din tape bliver siddende, fordi den klistrende effekt stadig holder efter brusebad. Her er det også normalt, at du kan se lidt blodig væske i tapen. Husk, at du ikke bør løfte albuerne over skulderhøjde den første måned. 

Motion og fitness
Det er unødvendigt, at du efter operationen primært ligger i sengen. Faktisk anbefaler vi, at du går små ture, og at du hurtigt kommer på benene igen. Er du vant til at være aktiv? Først efter seks uger må du dyrke motion som fitness, svømning, cykelture, løb og så videre. For dine brystmuskler fraråder vi motion i 6-8 uger. Start stille og roligt op, men stop straks, hvis du mærker ømhed i brysterne.

Aktiviteter og rengøring:
Ved daglige aktiviteter som støvsugning eller indkøb, er der også visse forholdsregler, du bør være opmærksom på. I de første fire uger efter operationen bør du undgå tungere løft end to kg pr. arm. I samme periode bør du heller ikke bære dine børn eller gøre rent. Undgå at løfte albuerne over skulderhøjde de første fire uger efter operationen. 

Arbejde og køreture
Du kan genoptage stillesiddende arbejde efter én uge, men du må ikke selv køre bil, så længe du ikke kan reagere normalt i enhver situation. Da du højst sandsynligt tager stærk smertestillende medicin og stadig er øm, anbefaler vi, at du lader en anden køre bilen i de første to uger. Dog skal du altid bruge en sikkerhedssele, om du er passager eller fører.

Mor ammer sit barn

Sovestilling og amning
Det må ikke gøre ondt, når du sover. Derfor er det bedst, hvis du ligger let på siden med en pude bag den ene skulder. Undgå at ligge på maven i den første måned efter operationen. På den måde skåner du bedst dine stadig ømme bryster. Har du behov for at amme, kan du naturligvis det. Nogle kvinder oplever, at de har mindre mælk efter en brystforstørrende operation med implantat, da de tager lidt af pladsen. 

Kontakt CPH Privathospital 

Ved alle operative indgreb er der risiko for komplikationer. Blødning, infektion og forsinket sårheling er nogle af dem, men de er heldigvis meget sjældne. Ring til os med det samme, hvis du oplever komplikationer. Hos CPH Privathospital fokuserer vi nemlig på harmoniske resultater, nærvær og høj faglig ekspertise – her er dit behov og tryghed i centrum.

Mød vores team

På CPH Privathospital består vores team af speciallæger, sygeplejersker og lægesekretærer.
Vi har alle mange års erfaring inden for de forskellige specialer og står altid klar til at hjælpe dig. Din garanti for hurtig og omsorgsfuld behandling.

Gitte
Sygeplejerske
Steen Matzen
Speciallæge i plastikkirurgi
Luna
Drifts- og sygeplejechef