Slidgigt i nakken

Svimmelhed, stivhed i nakken, ømhed, hovedpine. Har du slidgigt i nakken, er det blot nogle af de mest normale symptomer, du kan opleve. Andre mærker slet ikke noget til det. Heldigvis kan du med vores professionelle hjælp få den rette behandling mod slidgigt i nakken, så du får din hverdag tilbage. Læs mere om symptomer og mulige årsager herunder.


Hvad er slidgigt?

Slidgigt er en normal ledsygdom, som skyldes, at brusken i dine led bliver slidt væk. Efterhånden som brusken forsvinder, får du en større belastning på den knogle, der ligger under brusken. Der sker også en øget belastning af ledkapslen og ledbåndene. 

Sygdommen rammer oftest nakke, ryg, hånd, fod, hofte og knæ, men det er heldigvis langt fra alle, som oplever problemer med slidgigt. 

Ved slidgigt i nakke reagerer knoglen mod belastningen ved at danne en ny knogle. Det resulterer i, at den knogle, som ligger under brusken, bliver fortættet, og leddet bliver tykkere. Symptomerne minder meget om en diskusprolaps i nakken, hvor en nerve bliver klemt eller irriteret. For dig kan det blandt andet betyde nedsat bevægelighed og stivhed i nakken.

Alle kan få gigt i nakken, men især ældre mennesker slider gradvis brusken væk. Det skyldes, at leddene er mere skrøbelige i en sen alder og dermed mere modtagelige over for slidgigt. Dog er det ofte helt ufarligt, og du kan på flere måder mindske smerterne.

Symptomer på slidgigt i nakken

Slidgigt i nakken er ikke sjældent og kan give både akutte nakkesmerter såvel som kroniske. De typiske symptomer er stivhed og ømhed i og omkring nakken. Nogle oplever også knaselyde i nakken, når de bevæger den, mens stive led i nakken kan give svimmelhed og følelsen af at være fuld. 

Hvis der er et øget tryk på nakkens led, eller er dine nerver i klemme, er de her symptomer også almindelige:

  • Prikkende og snurrende følelse i arme, hænder, ben eller fødder
  • Nedsat bevægelighed i nakken på grund af et tryk på nerverne
  • Dårligere eller ingen balance samt manglende koordinationsevne
  • Udstrålende smerter til armen og fingrene eller føleforstyrrelser

I sjældne tilfælde kan der være problemer med at kontrollere din vandladning og afføring. Oplever du dette, skal du kontakte din læge med det samme, da en operation hurtigst muligt er nødvendig. Det er også en god idé at kontakte din egen læge, hvis smerterne i nakken også er meget stærke i armene og forhindrer dig i at gøre daglige gøremål gennem flere dage.

Er du i tvivl om dine symptomer? Du er altid velkommen til at stille vores erfarne personale spørgsmål eller komme forbi til en konsultation. 

Få korrekt behandling af stivhed og slidgigt i nakken

Det er ikke altid nødvendigt at blive opereret for gigt i nakken. Som udgangspunkt har du brug for træning og eventuelt smertestillende medicin. På CPH Privathospital hjælper vi dig blandt andet med fysioterapi og smertelindrende øvelser. Er der behov for en operation, har vi naturligvis også stor erfaring i dette.

Uanset hvad du har behov for af behandling og årsagen til dine nakkesmerter, så kan du være tryg hos os. Vi består nemlig af hold af dedikerede speciallæger med mange års erfaring indenfor blandt andet nakke- og rygkirurgi. Sammen med dig vil vi planlægge det behandlingsforløb, som passer bedst til dig. 

Samtidig er det vigtigt for os, at du kan føle dig i trygge hænder fra start til slut. Det sikrer vi blandt andet ved, at du altid har den samme læge, og at du får mulighed for at stille alle dine relevante spørgsmål. På CPH Privathospital bliver du set som et menneske med brug for hjælp – ikke en patient, der bare skal hurtig skal igennem systemet.

Mød alle vores speciallæger her, som vil passe godt på dig under hele forløbet.

Lær at tackle gigt i nakken uden en operation

Knaser det i nakken? Har du svært ved at dreje hovedet? Eller måske gør det også ondt i armene og fingrene? Så kan det være svært dig for at komme igennem hverdagens gøremål. Særligt hvis du i forvejen arbejder meget ved en computer. 

Nogle gange går smerterne væk af sig selv, mens de andre gange tager til og bliver til kraftige smerter. Det er også helt normalt, at smerterne kommer og går i perioder. Er der tale om kroniske smerter i nakken, der varer mere end tre måneder, kan slidgigten i værste tilfælde gå ud over din livskvalitet. 

Symptomerne kan i nogle tilfælde blive mindre med en stivgørende operation. Men der er flere måder, hvorpå du selv kan forebygge gigt i nakken uden behov for en operation. Blandt andet kan du styrke musklerne med motion og øvelser. Med stærke muskler støtter de op om det skadede led, hvilket kan lette dine smerter.

Vi anbefaler, at du får undersøgt nakken af din læge eller din fysioterapeut, inden du går i gang med øvelserne. På den måde kan du sikre dig de bedste løsninger til netop dine behov.

Mød vores rygkirurg

i er et team bestående af speciallæger, sygeplejersker og lægesekretærer.
Vi har alle mange års erfaring inden for de forskellige specialer og vi står klar til at hjælpe dig

Kjeld Dons
Rygkirurgi