Spinastenose – forsnævret rygmarvskanal

Har du spinalstenose? Så vil du formentlig have symptomer som nedsat bevægelighed og ubehag i nakken eller lænden. Mindsk generne med en professionel behandling eller operation på CPH Privathospital. Vi hjælper dig, så dine led og muskler kan fungere så normalt som muligt uden smerter.

Hvad enten du har ondt i nakken, lænden eller føleforstyrrelser, så kan vi være til gavn. Vi har nemlig stor erfaring med spinalstenose og operationer inden for rygkirurgi. Derudover samarbejder vi med dygtige fysioterapeuter, så du vidt muligt kan undgå gener og indlæggelse.

Har du spørgsmål undervejs, er du altid velkommen til at spørge os. Vi ønsker nemlig, at du kan føle dig i trygge hænder og blive set som et individuelt menneske – ikke blot en patient. Det kan du blandt andet opleve gennem tryghed, nærvær og at du får den samme, professionelle speciallæge i hele forløbet.

Læs om mulige årsager og symptomer på spinalstenose herunder. Du er naturligvis velkommen til at kontakte os, hvis du er i tvivl om gener eller behandling. Så vil vi gøre vores bedste for at vejlede og rådgive dig.

Hvad er spinalstenose? 

Spinalstenose, også kaldet rygmarvsforsnævring, er en lidelse, hvor rygmarvskanalen bliver for snæver på grund af slidgigt i ryggen. Forsnævringen gør, at der kommer et konstant tryk på dine nerver i ryggen, og de små blodkar, som ernærer nerverne, bliver klemte. Det betyder, at der kommer for lidt blod og dermed for lidt ilt til dine nerver samt muskler.

Spinalstenose opstår i din rygmarv, hvor der er ryghvirvler med en kanal på hver side. I disse kanaler løber en nerve igennem og ud til kroppen. Det er i disse kanaler, der kan ske en forsnævring, der kan give et tryk på dine nerver. Derfor mærker du også ofte spinalstenose nederst i nakken eller i lænderyggen, men spinalstenose kan opstå i hele ryggen.

Du kan opleve tegn på spinalstenose ved, at du med tiden får sværere ved at gå på grund af smerter i benene og i ryggen. Derfor er der også flere, der kalder åreforsnævringen for “vindueskigger-sygdom”, fordi personer med spinalstenose må holde pause under gåturen. 
Læs mere om slidgigt, og hvilke andre ryglidelser du også kan opleve.

Kend dine symptomer på spinalstenose

Oftest giver spinalstenose ikke symptomer, da forsnævring er en del af den almindelige proces ved at blive ældre. I de fleste tilfælde skyldes spinalstenosen nemlig slid i din ryg, der er kommet med alderen, samt forkalkninger, afsmalning af bruskskiver og lignende. Derfor ses lidelsen oftest først efter 50-årsalderen, men den kan også være medfødt. 

I nogle tilfælde kan forsnævringen medføre risiko for tryk på din rygmarv og på nerverødder. Det kan give symptomer som svaghed, træthedsfornemmelse eller føleforstyrrelser i benene. Nogle gange mærker du også kun symptomerne i den ene side af benene. Og tit er der også lændesmerter.

Normale kendetegn for spinalstenose er derfor smerter og/eller lammelser i benene og gangbesvær med kortere og kortere ture. Andre klager også over mange kramper i lægge og fødder, som kommer efter selv korte distancer – deraf “vindueskigger-sygdom”. I sjældne tilfælde kan der være en ændret følesans eller nedsat muskelkraft i arme og ben. 

Til gengæld forsvinder symptomerne på spinalstenose ofte igen, når du sætter dig ned eller bøjer dig forover. Fordi trykket på nerverne i rygsøjlen er størst, når ryggen er strakt bagud, og er mindst, når ryggen eller lænden er bøjet forover. Hvis du derfor har spinalstenose, kan du normalt cykle uden at få krampe i benene. Der er normalt heller ikke nogen rygsmerter, når du hviler eller sover.

Ved operation og behandling af spinalstenose

Generelt er der ikke smertestillende medicin, som effektivt kan afhjælpe dine smerter. I stedet vil du som regel blive tilbudt behandling af spinalstenose med træning og øvelser. Dette bør dog ske med rådgivning fra din egen læge.

En operation for spinalstenose kan blive nødvendig, hvis øvelserne ikke har nogen effekt efter tre-seks måneder, og du stadig har svært ved at gå længere ture uden smerter. Her tilbyder vi hos CPH Privathospital en grundig undersøgelse og professionel operation.

Blandt andet fjerner vi den del af knogle og ledbånd, som trykker på dine nerver i ryggen. Under operationen vil du være i fuld bedøvelse, og det er den samme læge, som er hos dig fra start til slut.  

Efter operationen vil en sygeplejerske observere dig og måle dine værdier, indtil du kan blive udskrevet eller komme ind på din egen sengestue. Når du er klar, vil erfarne fysioterapeuter give dig nogle øvelser, som er tilpasset netop dine behov. Desuden fortæller vi dig om, hvordan du bør forholde dig, mens kroppen heler sig. På den måde får du det bedste resultat.

Du kan læse mere om dit forløb, hvis du skal have en operation og indlæggelse hos os.

Mød vores rygkirurg

i er et team bestående af speciallæger, sygeplejersker og lægesekretærer.
Vi har alle mange års erfaring inden for de forskellige specialer og vi står klar til at hjælpe dig

Kjeld Dons
Rygkirurgi