Om urinveje
Urinvejene kan rammes af en lang række sygdomme fra tilfælde af blærebetændelse, smertetilstande i flankerne eller vandladningssymptomer til mere alvorlige kræftsygdomme.

Sygdomme i urinvejene varetages oftest af det kirurgiske urologiske speciale, og nyresygdomme overvejende af det medicinske nefrologiske speciale.

Urinvejsinfektion, og let nedsat nyrefunktion, kan ofte behandles via egen læge, men ved mere komplicerede tilstande er der behov for undersøgelser og behandlinger foretaget ved specialist, herunder sygdomme i prostata.

Forstørret prostata (Benign prostatahyperplasi)

Forekomsten af forstørret prostata stiger med alderen, således ses symptomer hos 25 % af 50-60-årige mænd, og ca. 50% i alderen over 60 år

Hvad er forstørret prostata?

Blærehalskirtlen – eller prostata – er placeret lige under blæren, hvorigennem urinrøret løber.  Gennem livet, og så længe kirtlen bliver stimuleret af det mandlige kønshormon, vokser prostata, og er ansvarlig for produktion af sædvæske, som ved udløsning blandes med sædceller produceret i testiklerne. Væksten medfører afklemning af urinrøret, og derved opstår afløbsproblemer medførende vandladningssymptomer. Tilstanden kaldes også for benign prostatahyperplasi, forkortet BPH.

Symptomer på forstørret prostata

  • Hyppig vandladning
  • Natlig vandladning
  • Slap stråle
  • Blæretømningsbesvær, brug af bugpresse
  • Efterdryp, evt. utæthed/inkontinens
  • Bydende vandladningstrang
  • Blærebetændelse, evt. tilbagevendende
  • Risiko for totalt ophør af evnen til at lade vandet. Smertefuld tilstand der kræver akut aflastning med kateter

Undersøgelse og behandling

Vi tilbyder undersøgelser med henblik på at identificere årsagen til vandladningsklagerne. Undersøgelserne inkluderer udfyldelse af væske- og vandladningsskema, en vandladningsprøve med måling af rest urin i blæren ved ultralyd, ultralydsundersøgelse af prostata, evt. kikkert-undersøgelse af blæren (cystoskopi), og evt. røntgenundersøgelse. Derudover evt. urodynamisk undersøgelse.

Behandling spænder over rådgivning (blæretræning), medicinsk behandling, eller kirurgisk behandling ved prostatabesvær.

Samme læge og hurtig behandling

Uanset om symptomerne er opstået akut eller er af længerevarende karakter, bør du ses af en speciallæge i urologi. Vores speciallæger står klar til at hjælpe dig, så du hurtigt kan få stillet den rigtige diagnose, uanset om du er privatbetaler, har en sundhedsforsikring eller kommer gennem den offentlige ventetidsgaranti.

Alle undersøgelser kan foregå på CPH Privathospital, og du har derfor samme erfarne speciallæge gennem hele forløbet.

Mød vores urologer

Vi er et team bestående af speciallæger, sygeplejersker og lægesekretærer.
Vi har alle mange års erfaring inden for de forskellige specialer og vi står klar til at hjælpe dig.

Mehdi Nabipour
Urologi
Peter Thind
Urologi
Kim Krarup
Urologi