Lyskebrok

På CPH Privathospital er vi specialister i den Lyskebrok er den mest normale form for brok, du kan få. Den opstår, fordi bughinden og en del af tarmen trænger ud gennem et svagt sted eller en åbning i bugvæggen. Du kan genkende lyskebrok som en bule, når du står op, hoster eller presser maven ind. Det er ofte helt ufarligt, men du kan få behov for en akut operation.

Lyskebrok – når du får brok i lysken.

Der er tre former for brok: navlebrok, lårbrok og lyskebrok. Sidstnævnte er den mest almindelige af slagsen. Ved brok i lysken kommer bughinden og en mindre del af tarmen ud gennem bugvæggen i lyskeområdet. Dermed ligger din bughinde og lidt af tarmen lige under huden i stedet for under mavemusklerne. Det er normalt helt ufarligt, men du kan opleve smerter.

 Årsagen til lyskebrok er, at bugvæggen ikke længere er stærk nok til at holde bughinden og tarmen på plads – og derfor får du brok i lysken. Det kan være på grund af for eksempel graviditet, overvægt, forstoppelse, tunge løft og væske i bughulen. Andre gange er brokket medfødt eller udvikler sig langsomt over tid. Det kan også være en arvelig komponent.

Du kan se brokket ved en bule i lysken. Den kan variere i størrelse og kan føles som en bule på størrelse med en bordtennnisbold i lysken, men den kan også blive til et større brok, som strækker sig ned i pungen.

Tilstanden er mere normal hos mænd end kvinder. Det er fordi, testiklen vandrer ned fra bugen til pungen i fosterstadiet. Brokket befinder sig i de fleste tilfælde (hos mænd) i lyskekanalen, som testiklen er vandret ned gennem.

Hos CPH Privathospital er du altid velkommen til at kontakte os enten på telefon eller via vores kontaktformular.

Hvad er symptomerne på lyskebrok, og er det farligt?

Symptomerne ved et brok kan variere fra person til person. Nogle lyskebrok giver meget lidt eller ingen ubehag, mens andre kan opleve store smerter og tyngdefornemmelse ved lysken. Hos mænd er det også normalt, at brokket viser sig i pungen og hos kvinder i skamlæben. 

Symptomer på lyskebrok kan for eksempel være at:
1. Området under lysken svulmer op. Bulen er særlig tydelig, når du hoster og ved aktiviteter som trappegang, cykling og tunge løft.

2. Stikkende smerter, svien eller en brændende fornemmelse i lyskeområdet. For eksempel når du bøjer fremover, hoster eller ved fysisk arbejde.

3. Området omkring lysken føles svagt og under pres. Hos mænd kan du blandt andet opleve smerte og hævelse i pungen.

Bulen kommer frem gennem det svage sted ved lysken og kan blive større med tiden. Andre gange kan du også se brokket, hvis der er hævede lymfeknuder, væskeansamling i pungen eller åreknuder i testiklernes vener. Alle tre tegn kan være symptomer på pungbrok. 

Lyskebrok er kun farligt, hvis det udvikler sig til et indeklemt brok og ikke bliver behandlet akut. Det betyder, at noget af din tarm er i klemme, fordi brokket enten sidder uheldigt eller er blevet snoet. Her kan du ofte opleve opkast, kvalme og kraftige smerter. 

Vi anbefaler, at du derfor kontakter din egen læge, hvis du har tegn på lyskebrok, og lægen vil så henvise dig til en kirurg, som i samråd med dig kan afgøre, om du skal blive opereret eller ej.

Diagnose og operation for lyskebrok

Brok i lysken består af en broksæk med indhold af tarm eller fedt. Det kan du mærke som en bule i lysken eller øverst på låret. Bulen kan give tryk indefra, når du for eksempel står op, hoster eller presser maven ud. Her vil det være synligt, mens det typisk forsvinder, når du ligger ned.

Mistænker du dig selv eller dit barn for at have lyskebrok, så kan vores professionelle speciallæge let undersøge, om der er tale om brok eller ej, og om du skal opereres. Det gør vi ved at trykke let på brokket og forsøge at rykke det på plads i bughulen. 

Er du overvægtig, så kan det være svært at fornemme brokket. Her kan vi i stedet gøre brug af en CT-scanning.

Som udgangspunkt behøver du ikke nogen akut operation, hvis du får lyskebrok. Men hvis det generer dig i hverdagen, kan der være god grund til  at få det opereret. Hvis brokket klemmer en del af tyndtarmen, så får du det, der hedder “indeklemt brok”. Dette er en sjælden, men alvorlig tilstand, som kræver akut operation. Det skyldes, at tarmen lider skade, og det kan i værste fald være livsfarligt.

Ved operationen vil vores erfarne speciallæge fjerne brokket ved enten en skånsom kikkertoperation i fuld bedøvelse eller en åben operation. Læs mere om, hvordan vi hos CPH Privathospital trygt kan mindske dine smerter for lyskebrok.

Trænning og øvelser ved brok i lysken?

Kan du træne lyskebrok væk? Det er der desværre ikke noget, der tyder på. Hvis du har brok i lysken eller er blevet opereret for det, så kan du som udgangspunkt: 

  • Undgå at ryge (da rygning svækker bindevævet)
  • Mindst muligt hoste
  • Ikke stå op i for lang tid
  • Skære ned på regelmæssige løft af tunge genstande
  • Ikke lave pludselige, eksplosive bevægelser under sport

Det er vigtigt at huske på, at lyskebrok kan opstå af forskellige årsager, men at du som hovedregel ikke kan gøre fra eller til. De fleste brok vil vokse med tiden, hvorfor det vil være lettere og give færre komplikationer at operere et lille frem for et stort bro. Derfor vil vi som hovedregel anbefale operation, hvis du har gener fra dit brok.

Den mest normale behandling for lyskebrok er en operation. Formålet med operationen er at fjerne de smerter eller ubehag, som brokket giver i hverdagen. Er brokket indeklemt, så skal du opereres med det samme. 

Få professionel og tryg behandling hos CPH Privathospital

Hos CPH Privathospital foregår brokoperationer på højeste niveau og med det nyeste udstyr. For os er det nemlig vigtigt, at de nemme og hurtige løsninger bliver pakket væk. Her bliver der altså taget hensyn til den enkelte patient, da vi ønsker at gøre operationen mest mulig sikker og behagelig for dig. På den måde kan du være tryg både før, under og efter operationen.

Mød vores mave-tarmkirurger

Vi er et team bestående af speciallæger, sygeplejersker og lægesekretærer. Vi har alle mange års erfaring inden for de forskellige specialer og vi står klar til at hjælpe dig

Læge ikke fundet
Jacob Rosenberg
Mave-tarmkirurgi
Nadia Abdelaal Henriksen
Mave-tarmkirurgi