Hul i trommehinde

Trommehinden er en struktur indeni øregangen som beskytter de indre dele af øret. Trommehinden er normalt hel og intakt. Hvis der opstår hul på trommehinden bør dette undersøges hos en specialist i øresygdomme.

Oftest heler et hul i trommehinden over tid af sig selv, men hvis dette ikke sker kan en øreoperation med lukning af hullet i trommehinden komme på tale

Hvordan opstår der hul i trommehinden?

Hul i trommehinden hos børn opstår oftest, når et trommehinde-dræn er faldet ud, og trommehinden efterfølgende ikke heler af sig selv.  
 
Hul i trommehinden hos voksne opstår oftere, fordi der er undertryk i mellemøret og trommehinden derfor bliver suget ind i mellemøret. Dette gør trommehinden slap og svag og kan føre til, at der opstår hul i trommehinden. Undertryk i mellemøret skyldes dårlig funktion af det eustakiske rør, som er et smalt rør, der forbinder næsesvælget med mellemøret.  
 
Andre årsager til hul i trommehinden kan være følger efter mellemørebetændelse eller slag mod øret.

Hvilke symptomer giver hul i trommehinden?

Et lille hul i trommehinden kan give en lille hørenedsættelse, mens store huller i trommehinden kan give betydelig hørenedsættelse. Når der er hul i trommehinden, kan bakterier fra øregangen få adgang til mellemøret gennem hullet. Dette kan give betændelse i trommehinden og mellemøret med øreflåd, smerter og dårlig lugt. Ofte opstår der mellemørebetændelse, når man bader i bakteriefyldt vand for eksempel i svømmehallen.

Undersøgelse

Ved mistanke om hul i trommehinden tilbyder CPH Privathospital ambulant konsultation hos en øre-næse-halslæge, som er specialiseret indenfor ørekirurgi. Der foretages en grundig kikkertundersøgelse af ører, mund, hals og næsesvælg. Øre-næse-halslægen laver også en undersøgelse med mikroskop (mikroskopi) af trommehinden på begge ører, samt en høreprøve med måling af trykket i ørerne.

Behandling

Lukning af hul i trommehinden er en af de øreoperationer, der hyppigst udføres hos både børn og voksne.  
Hullet kan lukkes ved en operation i fuld narkose. Operationen kan som regel foretages gennem øregangen, men i nogle tilfælde kan det være nødvendigt at operere bag øret, for at få adgang til trommehinden. Hullet i trommehinden lappes med en hinde (lap), som man tager under huden over øret eller under huden i øregangen. Operationen giver således et mindre ar under hårgrænsen over øret eller i øregangen. Hvis det har været nødvendigt at operere bag øret, får man et ar bag øret.  
 
Ved hørenedsættelse kan hørelsen som regel blive betydeligt bedre, når hullet i trommehinden lukkes. Ved hyppige mellemørebetændelser, vil operation forbygge infektioner. 

Samme læge og hurtig behandling

Uanset om symptomerne er opstået akut eller er af længerevarende karakter, bør du ses af en speciallæge i øre-næse-hals. Vores speciallæger står klar til at hjælpe dig, så du hurtigt kan få stillet den rigtige diagnose, uanset om du er privatbetaler, har en sundhedsforsikring eller kommer gennem den offentlige ventetidsgaranti.

Alle undersøgelser kan foregå på CPH Privathospital, og du har derfor samme erfarne speciallæge gennem hele forløbet.

Mød vores læger

Vi er et team bestående af speciallæger, sygeplejersker og lægesekretærer.
Vi har alle mange års erfaring inden for de forskellige specialer og vi står klar til at hjælpe dig.

Malene Kirchmann
Øre-næse-hals
Claudia Becker
Øre-næse-hals