Diskusprolaps i nakken

En diskusprolaps i nakken er helt normal at få og er ofte ufarlig. Desværre kan du opleve symptomer som smerter ud i armen, ondt i nakken, svimmelhed og lignende. Årsagerne kan være forskellige, men hos os kan du altid regne med den korrekte behandling med hjælp fra vores erfarne specialister.

Med flere års erfaring inden for rygkirurgi kan vores speciallæger leve op til dine krav om at mindske dine smerter i nakken. Hos os får du samtidig en grundig udredning, hvor du har god tid til at stille dine spørgsmål. Vi ser dig nemlig både som menneske og patient, der skal kunne føle sig i trygge hænder under hele forløbet.

Desuden er vi fagligt opdateret på den seneste viden, og så har vi de nyeste teknologiske udrednings- og behandlingsmuligheder. Det betyder overskuelighed, tryghed og et meningsfuldt forløb fra dit første møde med os.

Føl dig altid fri til at kontakte os, hvis du gerne vil vide mere om vores undersøgelse eller behandling af diskusprolaps i nakken. Så vil vi gøre vores bedste for at svare på spørgsmålene. Med CPH Privathospital er du med andre ord sikret høj, faglig kvalitet. 

Hvad er en diskusprolaps?

En prolaps eller diskusprolaps i nakken er, når kanten af din bruskskive mellem to nakkehvirvler er skadet. Helt præcis betyder det, at der er kommet en revne i den beskyttende bindevævsring, som omslutter en blød, geleagtig kerne. 

Din bruskskive er vigtig at beskytte, da den fungerer som en stødabsorberende pude mellem hvirvlerne. Brister bindevævsringen, kan noget af kernen nemlig trænge ud og irritere en nerve i din nakke. 

Diskusprolaps kan opstå på grund af en skade eller overbelastning på nakken, men tilstanden kan også langsomt udvikle sig gennem flere år. Oftest opstår disse problemer mellem den femte nakkehvirvel (C5) og den syvende nakkehvirvel (C6). Disse hvirvler er nemlig mest udsatte for øget træk fra bindevæv og ledbånd. 

Er du mellem 30-50 år, kan du være særligt udsat, fordi diskusprolaps i nakkehvirvlerne ofte kommer af aldersforandringer. Alle kan dog få diskusprolaps i nakken. For eksempel er en dårlig holdning og for meget stillesiddende arbejde ofte en af årsagerne til, at du får en diskusprolaps i nakken. Andre årsager kan være et hårdt fald, arvelige forhold eller rygning.

Symptomer på diskusprolaps i nakken

Årsager til diskusprolaps i nakken afhænger altså af forskellige faktorer. En typisk årsag er dog et tryk på nerverødderne nederst i nakken. Det kan give almindelige symptomer som:

  • Intens smerte eller stivhed i nakken
  • Udstrålende smerter i den ene arm
  • Snurrende fornemmelser i skulder/arm
  • Nedsat følesans i armen eller nedsat muskelkraft i armen
  • En konstant uro ved stilstand og liggende stilling

Vær opmærksom på, at både slidgigt i nakken og diskusprolaps i nakken opstår på grund af et pres på nerverne. Smerterne kan derfor minde om hinanden, og du kan faktisk risikere at have begge lidelser på én gang. De kan dog også opstå uafhængige af hinanden.

I sjældne tilfælde kan du få symptomer, der gør det vanskeligere for dig at gå. Andre kan opleve neurologiske symptomer som manglende evne til at holde på urin. Derudover kan du få føleforstyrrelser og en følelse af elektriske stød i kroppen. Oplever du en eller flere af disse problemer, skal du straks kontakte din læge, da en operation skal hurtigt i gang.

Forskellige former for nakkesmerter kan også give dig hovedpine og svimmelhed, da de blodkar, der forsyner din hjerne med blod og ilt, passerer i nakken og halsen. Du bør derfor altid få en grundig undersøgelse af dine nakkesmerter, så en professionel kan stille diagnosen.

Vi hjælper med tryg behandling og operation af diskus i nakken.

En konservativ behandling med blandt andet fysioterapi kan ofte have en gavnlig effekt på dine symptomer. Her vil kiropraktoren lave en grundig undersøgelse, hvor en mulig røntgenoptagelse kan være relevant.

Hos CPH Privathospital stiller vi diagnosen ud fra det, du fortæller om dine symptomer. Derudover undersøger vi din nakke samt din følesans, muskelkraft og reflekser i armene. Denne metode vil ofte gøre det klart, om du har en diskusprolaps, samt hvilken nerve den irriterer. Mød blandt andet vores dygtige speciallæge i neurokirurgi.

Vi samarbejder også med erfarne fysioterapeuter, der fortæller dig om, hvordan du bør reagere på symptomerne og giver dig specifikke øvelser. Det kan være med til at styrke og stabilisere dine muskler og dit bindevæv omkring nakken. Behandlingen fjerner altså ikke diskusprolapsen, men kan hjælpe dig til bedre at kunne bevæge dig, mens den naturlige heling er i gang.

Som udgangspunkt forsøger vi at undgå operation. Er der risiko for en permanent skade i nerven, kan en operation dog blive nødvendig og hjælpe dig i nogle tilfælde. Får du for eksempel en akut diskusprolaps i nakken med svære neurologiske udfald? Så vil der ofte være behov for en MR-scanning, da det kan være tegn på, at en nerve bliver klemt.

Mød vores rygkirurg

i er et team bestående af speciallæger, sygeplejersker og lægesekretærer.
Vi har alle mange års erfaring inden for de forskellige specialer og vi står klar til at hjælpe dig

Kjeld Dons
Rygkirurgi