Haleben – Få behandling af dine smerter

Dit haleben – os coccygis – sidder nederst i rygsøjlen og er vigtig for kroppens optimale funktion. Desværre kan halebenet være årsag til dine smerter og andre gener omkring lænden – særligt i siddende stilling. Læs om mulige årsager og symptomer, inden du bliver behandlet af vores erfarne speciallæger.

Dit haleben – os coccygis – sidder nederst i rygsøjlen og er vigtig for kroppens optimale funktion. Desværre kan halebenet være årsag til dine smerter og andre gener omkring lænden – særligt i siddende stilling. Læs om mulige årsager og symptomer, inden du bliver behandlet af en af vores erfarne speciallæger.

Har du ondt omkring halebenet? Måske oplever du smerter, hver gang du sidder ned på en stol? Det kan være symptomer på for eksempel forskydninger eller brud i selve halebenet. Mange benytter gerne en pude eller sidder skævt, når de har halebenssmerter.

Smerterne kan veksle fra dag til dag, og du kan opleve både lokale, skarpe smerter, men de kan også være diffuse. For eksempel kan du have ondt i din bækkenbund, i dit underliv, korsben og nedre ryg. Nogle vil i sjældne tilfælde også opleve smerter under afføring og fysisk aktivitet. Hvis du trykker direkte på halebenet, kan du føle ømhed. Det samme gælder ledbånd og muskler, der sidder omkring halebenet.

Genkender du disse symptomer på ondt i halebenet? Så er det vigtigt, at du får en professionel undersøgelse og eventuel behandling. Den lille knogle har nemlig en vigtig funktion for både din balance og kropsholdningen. Flere af bækkenbundens vigtige muskler sidder her, og den nederste del af rygmarvens forlængelse er sat sammen til halebenet. Har du før haft kræft og får smerter i knoglerne, der varer mere end to uger, skal du også tage til lægen.

Læs også om vores behandlinger inden for rygkirurgi.

Har du smerter i dit haleben? Derfor opstår det.

I nogle tilfælde er det svært at finde en årsag til smerterne omkring og i selve halebenet. Men ofte er forklaringen et hårdt fald og slidgigt, men også smerter efter forkerte vrid, fødsler og dårlige arbejdsstillinger kan give halebenssmerter.

De mest normale årsager til ondt i halebenet og lænden er:

  • Hvis halebenet får stød, eller du falder bagover og rammer det
  • Der bliver ved med at være tryk direkte på halebenet
  • En vanskelig graviditet eller fødsel, hvor halebenet kan blive forstuvet

Ondt i halebenet kan dog også opstå helt spontant, ligesom årsagen kan skyldes en betændelse i rygsøjlen, inflammation eller lokale, sygelige tilstande for eksempel i endetarmen. I yderst sjældne tilfælde kan smerterne skyldes en svulst.

At få ondt i halebenet kan opstå i alle aldre, og kvinder oplever det oftere end mænd. Det skyldes, at halebenet stikker mere frem hos kvinder, og derfor er kvinders haleben mere udsat.

Få tryg behandling, hvis du har ondt i halebenet eller lænden.

På CPH Privathospital har vi specialiseret os i smerter fra halebenet. Du vil blive mødt af engagerede og kompetente speciallæger, som sammen med dig vil planlægge det bedste behandlingsforløb. Blandt andet undersøger vi hele bækkenet, lænden og bækkenets organer for at fastlægge en årsag til dine smerter. 

Du vil få rådgivning om specifikke øvelser tilpasset til din krop og din situation. Vores samarbejde med erfarne fysioterapeuter hjælper dig med, at dit genoptræningsforløb bliver så godt som muligt, så du kan komme tilbage til hverdagen. Hvad enten dine halebenssmerter skyldes overbelastning, graviditet, arbejde, sport eller uheld. 

Er det nødvendigt med en operation, har vi naturligvis også stor erfaring i dette. Undervejs i forløbet sørger vi for, at du har den samme læge, og vi vil med glæde besvare dine spørgsmål. Med andre ord vil du som patient være i centrum fra start til slut hos os. Føl dig altid velkommen til at kontakte vores hospital, hvis der er noget, du er i tvivl om.

Mød vores rygkirurg

i er et team bestående af speciallæger, sygeplejersker og lægesekretærer.
Vi har alle mange års erfaring inden for de forskellige specialer og vi står klar til at hjælpe dig

Kjeld Dons
Rygkirurgi