Forstuvning

Forstuvninger sker oftest i de store led som knæ, ankel, skulder, albue og håndled, men kan i princippet forekomme i alle led. Forstuvninger er en pludselig overstrækning af ledkapsel eller ledbånd med småbristninger i vævet. En forstuvning er et forvarsel til et ledskred eller/og en ledbåndsskade.

Hvad er årsagen til en forstuvning?

Når leddet udsættes for en bevægelse eller belastning, hvor musklerne ikke længere er i stand til at holde leddet helt på plads, vil der komme en forstuvning af led eller ledbånd. Skaden kan opstå som følge af en enkelt voldsom belastning eller ved en udtrætning, som oftest ses i skulderen.

På CPH Privathospital stiller vi diagnosen ved hjælp af en grundig klinisk undersøgelse og er der tvivl om en egentlig ledbåndsskade, vil du blive tilbudt en MR-skanning.

Symptomer på forstuvning

Smerter og hævelse er klassiske symptomer, som er lokaliseret til det skadede led. Smerten bliver ofte værre det første døgn samtidig med, at du kan opleve nedsat bevægelighed, hævelse og varme omkring leddet.

Behandling

Den akutte skade bør behandles efter RICE-princippet, som går ud på følgende:

  • Ro og hvile til benet
  • Omgående nedkøling af muskelområdet
  • Kompression med støttebind
  • Elevation, hvor benet holdes hævet

Nogle gange er det nødvendigt at tage smertestillende medicin som Panodil eller gigtmedicin.

Når smerterne er taget af, er det vigtigt, at man så hurtigt som muligt kommer på benene igen for at undgå muskelsvind. Det er desuden vigtigt at tage en pause fra den aktivitet, som udløste forstuvningen, da en ny skade ofte vil give mere alvorlig læsion af leddet.

Mød vores ortopædkirurger

Vi er et team bestående af speciallæger, sygeplejersker og lægesekretærer. Vi har alle mange års erfaring inden for de forskellige specialer og vi står altid klar til at hjælpe dig!

Allan Ibsen Sørensen
Ortopædkirurgi
Søren Winge
Ortopædkirurgi
Jesper Bildsø
Ortopædkirurgi
Peter Basse
Ortopædkirurgi
Jens Nørgård
Ortopædkirurgi
Rasmus Mikkelsen
Ortopædkirurgi