Godartet nerveknude

Godartet nerveknude også kendt som Mortons neurom er en fortykkelse af en nerve som oftest findes den mellem 3. og 4. tå. Kan dog også forekomme mellem 2. og 3. tå regnet fra storetåen. Fortykkelsen på nerven er resultatet af kombinationen af irritation og tryk på nerven. Trykket kan medføre hævelse af nerven og evt. derved nerveskade.

Årsager til Mortons neurom er oftest ukendt. Alt hvad der forårsager tryk og irritation kan være medvirkende til udviklingen af neuromet. Smalle højhælede sko kan være den udløsende årsag.

Symptomer

Symptomerne er snurrende, brændende og sovende fornemmelse i tæerne, smerter og en følelse af en hævelse inde i fodballen. Symptomerne udvikler sig oftest gradvist og i starten findes de kun når man går i snævre sko.

Undersøgelse

Du vil blive undersøgt af en af vores ortopædkirurger, som vil spørge grundigt ind til din problematik. Diagnosen stilles ud fra sygehistorien og de fund man gør ved den kliniske undersøgelse. Man kan evt. supplere med en ultralydsundersøgelse eller en MR-skanning af foden, for at udelukke andre tilstande.

Behandling

Behandlingen afhænger af symptomernes sværhedsgrad. Det er ikke altid operation er nødvendigt.

Følgende muligheder kan lette symptomerne:

  • forfodsindlæg
  • undgå smalle
  • højhælede sko
  • behandling med gigtmedicin
  • blokade behandling med steroid, lokalbedøvelse eller en kombination af disse

Operation kan komme på tale hvis ikke ovennævnte tiltag er tilstrækkeligt. Her vil man åbne til nerven via et lille snit på oversiden af foden. Nerveknuden vil derefter blive lokaliseret og fjernet. Huden lukkes med flere sting. Operationen foregår i fuld bedøvelse. 

Efter operationen

Efter operationen kan man støtte på foden. Dog låner man et par krykker til aflastning de første dage. Man vil altid blive følelsesløs mellem de to involverede tæer, da man jo fjerner nerven til dem. Man kan i sjældne tilfælde se en gendannelse af neuromet i den afskårne nerveende. Der kan i nogle måneder efter operationen være nogen hævelse tilstede omkring arret.

Mød vores ortopædkirurger

Vi er et team bestående af speciallæger, sygeplejersker og lægesekretærer.
Vi har alle mange års erfaring inden for de forskellige specialer og vi står klar til at hjælpe dig.

Jesper Bildsø
Ortopædkirurgi
Søren Winge
Ortopædkirurgi
Allan Ibsen Sørensen
Ortopædkirurgi
Peter Basse
Ortopædkirurgi
Jens Nørgård
Ortopædkirurgi
Rasmus Mikkelsen
Ortopædkirurgi